Ovde ste
Home > Ekonomija > Vodei organizator krstarenja gubi 650 miliona dolara meseno

Vodei organizator krstarenja gubi 650 miliona dolara meseno


Britansko-ameriki organizator krstarenja Karnival objavio je da je drugi fiskalni kvartal zakljuio s neto gubitkom od 4,4 milijarde dolara.


Izvor: Index

Foto: Epa, M.A.PUSHPA KUMARA

Foto: Epa, M.A.PUSHPA KUMARA

Do toga je dolo, navode, zbog pandemije Covida-19 koja ga je prisilila na otpis suvinih brodova.

Neto gubitak u tromesenom periodu zakljuno s krajem maja najvei je u istoriji vodeeg organizatora krstarenja u svetu, pie Indeks. U istom periodu lane kompanija je poslovala s neto dobiti od 451 milion dolara.

Poslovanje s krstarenjima uruilo se nakon to je nekoliko brodova, ukljuujui i neke u vlasnitvu Karnivalovog Princess Cruisea, postalo arite epidemije koronavirusa. Neki su putnici i radnici umrli od posledica zaraze a nekim je odreen karantin u lukama.

Smanjenje kapaciteta

Karnival je zbog pandemije i njenih posljedica bio prisiljen da smanji ukupne kapacitete. Nakon prodaje est brodova bili su prisiljeni da otpiu dve milijarde dolara zbog razlike u prodajnoj ceni i njihovoj knjigovodstvenoj vrednosti.

Kada se iskljui taj otpis, neto gubitak iznosio je 2,4 milijarde dolara.

Kompanija je na kraju maja imala 7,6 milijardi dolara gotovine, ali uprava upozorava da gube 650 miliona dolara meseno u oekivanju regulatornih odobrenja programa putovanja koji bi trebalo da im, kako se nadaju, vrati klijente do kraja godine.

“to due traje pauza u poslovanju, to e vei biti utjecaj na likvidnost i finansijski poloaj kompanije”, naglaavaju u Karnivalu.

Krstarenja se obino rezerviu est meseci do godinu dana unapred, a od izbijanja epidemije na brodovima u Aziji Karnival i njegovi konkurenti bili su prisiljeni da otkau, refundiraju ili promene rezervacije za hiljade karata.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top