Ovde ste
Home > Ekonomija > U SAD upozorili: Preti krah dolara sledeće godine

U SAD upozorili: Preti krah dolara sledeće godine


Vaington — Amerika valuta bi u 2021. godina mogla devalvirati za jednu trećinu, upozorio je bivi predsednik banke Morgan Stenli Azija Stiven Rou.


Izvor: Sputnik

Foto: Depositphotos, EdZbarhyvetsky

Foto: Depositphotos, EdZbarhyvetsky

.Do toga će dovesti naglo smanjenje tednje stanovnitva i povećanje dravnog duga usled uspenog oporavka nakon krize glavnih trgovinskih partnera SAD.

Kraj ere dolara

Era “prekomerne privilegije” amerikog dolara kao glavne svetske rezervne valute blii se kraju, tvrdi Stiven Rou za Blumberg.

“Valute uspostavljaju ravnoteu izmeu unutranje ekonomske osnove zemlje i spoljne percepcije njene snage ili slabosti”, istie on. “U SAD se taj balans brzo menja, pa je krah dolara moguće oekivati u bliskoj budućnosti”.

Ekspert podseća da je od januara do aprila indeks dolara porastao za sedam odsto, jer su investitori irom sveta u amerikoj valuti videli zatićeno sredstvo tokom krize koronavirusa, prenosi Sputnjik.

Kao rezultat toga, sada, prema procenama Banke za meunarodna plaćanja, vrednost dolara je za 33 odsto iznad minimuma 2011. godine, ali već u 2021. godini, on se lako moe vratiti na ove minimume, gubeći na vrednosti 35 odsto, uzimajući u obzir inflaciju.

“Svaki kurs valute predstavlja cenu koja odraava stanje zemlje, ekonomsko, finansijsko, socijalno i politiko, u odnosu na uporedive karakteristike drugih zemalja“, objanjava Stiven Rou. „Odnosno, promene kursa valute su rezultat poreenja SAD sa Evropom, Kinom i tako dalje. Prognoza za smanjenje vrednosti dolara za 35 odsto se zasniva na poreenju Amerike sa njenim glavnim trgovinskim partnerima”.

Prema podacima Banke za meunarodna plaćanja, najveći partneri SAD su Kina (23 odsto robnog prometa), Evropska unija (17 odsto), Meksiko (13 odsto), Kanada (12 odsto) i Japan (sedam odsto).

Vrednost valuta ovih zemalja odreuje kurs dolara na meunarodnim tritima za 72 odsto. Drugim reima, da bi dolar izgubio na vrednosti, ove valute moraju da ojaaju, to je vrlo verovatno.

U Kini su skoro sva preduzeća nastavila sa radom nakon karantina. Ali poto se potranja za njihovim proizvodima u Sjedinjenim Dravama i Evropi jo nije pojavila, Peking je usmeren na unutranju potronju. Ovo neminovno dovodi do jaanja juana.

Perspektive evropske ekonomije i, shodno tome, evropske valute, poboljale su se nakon to su se Angela Merkel i Emanuel Makron dogovorili da formiraju antikrizni fond u iznosu od 750 milijardi evra za borbu protiv posledica pandemije.

“S obzirom na obim trgovine, evro je sada za 15 odsto potcenjen u odnosu na njegov maksimum u aprilu 2008. godine — ovo je pouzdan potencijal rasta evropske valute”, uveren je Rou.

Valuta amerikih partnera u zoni slobodne trgovine, Meksika i Kanade, mnogo je pretrpela poetkom godine zbog koronavirusa i pada cena nafte. Kako se vrednosti stabilizuju i ekonomska aktivnost nastavlja, meksiki pezos i kanadski dolar će znaajno ojaati.

O jaanju japanskog jena ne treba govoriti, ali etiri valute su dovoljne da se osigura naglo slabljenje dolara. Uz to, problemi u amerikoj ekonomiji samo rastu.

Dalje će biti gore

Prema procenama amerikog Biroa za ekonomska istraivanja, u prvih est meseci u zemlji je zatvoreno preko sto hiljada preduzeća, a 44 miliona Amerikanaca je izgubilo posao. Ali, stanovnitvo jo uvek nema ozbiljnih problema zahvaljujući dravnom programu novane podrke.

Konkretno, 159 miliona ljudi je dobilo jednokratne uplate u iznosu od 1200 dolara, a vie od 20 miliona nezaposlenih je dobilo pravo na dodatnih 600 dolara nedeljno kao dodatnu pomoć uz dravni program novane pomoći.

Pored toga, tokom krize većina drava je zabranila iseljavanje stanara koji nisu u mogućnosti da plate stanarinu. Bankama je nareeno da klijentima obezbede estomesenu pauzu od isplaćivanja hipoteke, a isplaćivanja studenskih kredita su zamrznuta do oktobra, to je milione Amerikanaca oslobodilo od najvećih mesenih trokova.

Kao rezultat toga, uprkos oekivanjima, u aprilu je zabeleen rast prihoda amerikih domaćinstava.

Meutim, od 1. jula antikrizne isplate će biti obustavljene, a od 1. oktobra finansijske obaveze za studenske kredite i hipoteke opet poinju. Kao rezultat, prema procenama Stivena Roua, zemlja će poetkom 2021. godine doiveti rekordan kolaps u tednji potroaa.

“Usred finansijske krize 2008. godine, prvi put u SAD se smanjila unutranja tednja za 1,8 odsto nacionalnih prihoda“, ukazuje ekonomista. „Sledeće godine ćemo biti svedoci znatno većeg pada u negativnu zonu, od pet do deset odsto”.

Ovo, u kombinaciji sa rekordnim budetskim deficitom od 26 triliona dolara, uiniće ulaganje u amerike aktive rizinim i primoraće investitore da potrae alternativu.

Rou istie da bi rezultat toga mogao da bude krah dolara i poetak stagflacije — kombinacije slabog ekonomskog rasta i ubrzane inflacije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top