Ovde ste
Home > Kultura > Nagrada “Aleksandar Lifka” za Mirjanu Karanovi

Nagrada “Aleksandar Lifka” za Mirjanu Karanovi


U festivalskom obrazloenju povodom dodele nagrade, navodi se da “Mirjanu Karanovi izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumake igre, raskono izraajno bogatstvo i smelost kreativnog istraivanja”.


Izvor: Tanjug

Festival evropskog filma Pali tradicionalno dodeljuje nagrade “Aleksandar Lifka” istaknutim domaim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angamanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivi neizbrisiv trag, a ovogodinja dobitnica u kategoriji domaih stvaralaca je legendarna glumica Mirjana Karanovi, saoptili su iz organizacije festivala.

U jugoslovenskoj, srpskoj i regionalnoj kinematografiji aktivna je od debija 1980. u filmu “Petrijin venac” Srana Karanovia, nakon ega je tokom prethodne etiri decenije ostvarila niz antologijskih uloga i osvojila veliki broj priznanja za svoj rad.

U nastavku ovog teksta stoji: “Odigrane Mirine uloge su velika kolona suprotnosti razliitih ena, od prve, nepismene seljanke Petrije u “Petrijinom vencu” do prologodinje Mire Kuevi u “Dnevniku Dijane Budisavljevi”.

Ona pred filmskom kamerom stoji slobodno, bez lane maske i sa ogromnom ljubavlju, pa na ubedljiv i emotivan nain tumai likove ena koje su ljudska mrnja i ravnodunost teko otetile, pokazujui da u svakoj od njih i u njoj samoj uvek ima snage za novu borbu.

Svetsku slavu je stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice “Otac na slubenom putu”.

Godine 2005. glumila je u filmu “Grbavica” bosansko-hercegovake rediteljke Jasmile bani, koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu.

Jedna je od svega pet glumica koje su dvaput dobile nagradu Zlatna arena u Puli.

Prolodinja je laureatkinja nagrade “Dobriin prsten” za ivotno delo, a tokom svoje dugake karijere osvojila je i na desetine drugih nagrada za svoj glumaki rad. Aktivno igra u pozoritu, na filmu i televiziji.

Kao rediteljka debitovala je 2006. filmom “Dobra ena”.

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Bila je dekan Akademije umetnosti u dva mandata.

Nagrada “Aleksandar Lifka” dodeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a svake godine Festival evropskog filma Pali ovu nagradu uruuje jednom inostranom i jednom domaem laureatu.

Ovogodinje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Pali, odrae se u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliu i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se tradicionalno odrava na vie lokacija meu kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliu, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici e biti predstavljeno vie od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 razliitih selekcija i programskih celina.

Mnogi od filmova imae svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliu. Pored bogatog filmskog programa, publika e moi da uiva u brojnim dinaminim prateim sadrajima – koncertima, izlobama, promocijama, radionicama i strunim predavanjima.

Izvorni link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top