Ovde ste
Home > Zdravlje > Nepravilna higijena ruku može dovesti do ovih oboljenja

Nepravilna higijena ruku može dovesti do ovih oboljenja


U vreme epidemije redovno održavanje higijene ruku od velike je važnosti za zaštitu zdravlja pojedinca i neosporno je najdelotvornija mera kontrole infekcija.


Izvor: B92

Foto: depositphotos/kleberpicui

Foto: depositphotos/kleberpicui

Ova važna životna navika, ne samo da sprečava zaražavanje, već i širenje infekcije na druge, koji su možda osetljiviji i podložniji infekciji.

Po podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pravilna higijena ruku smanjuje broj obolelih od dijareje za 23 do 40 odsto, smanjuje respiratorne bolesti, poput prehlade, u opštoj populaciji za 16 do 21 odsto i redukuje izostanak školske dece zbog gastrointestinalnih bolesti za čak 29 do 57 odsto.

”Postoji izvestan vid zanemarivanja značaja higijene ruku sve dok se ne pojavi neki virus pandemijskih razmera koji se prenosi dodirom. S tim u vezi, Farmaceutska komora Srbije je donirala preporuke za pravilno održavanje higijene ruku kod dece u vidu 10.000 postera za sve predškolske ustanove u Srbiji. Smatramo da bi veliki broj kampanja trebalo da bude usmereno na ovu temu, a naročito je važno upoznati i edukovati dolazeće generacije, još od malih nogu” rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Na taj način Farmaceutska komora Srbije se pridružila kampanji za higijenu ruku, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama Ministarstva zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top