Ovde ste
Home > Ekonomija > Da li e se izvui: Crnogorcima pad prihoda od turizma 40 do 50 odsto

Da li e se izvui: Crnogorcima pad prihoda od turizma 40 do 50 odsto


Podgorica — Svetska banka (SB) je za narednu godinu predvidela ekonomski oporavak Crne Gore, koji e, kako objanjavaju, zavisiti od efekata ovogodinje turustike sezone.


Izvor: Vijesti

Foto: Depositphotos, AntonMatyukha

Foto: Depositphotos, AntonMatyukha

Najvie e zavisiti od perioda od jula do septembra i broja turista koji odlue da posete dravu tokom ta tri meseca.

Vii ekonomista Svetske banke (SB) za Crnu Goru, Mark ifbauer, je kazao da u toj instituciji u ovoj godini prognoziraju pad prihoda u crnogorskom turizmu od 40 do 50 odsto, to kreira fiskalni deficit od sedam do deset odsto.

“Mi smo za narednu godinu predvideli ekonomski oporavak kada je u pitanju Crna Gora, ali e on zavisiti od efekata ove turistike sezone. Tokom aprila i maja nije bilo turista, zemlja je bila potpuno zatvorena, tako da sve u krajnjem zavisi od ovog perioda jul-septembar. Meutim, kako e se situacija razvijati to u ovom trenutku ne znamo”, kazao je ifbauer agenciji Mina-biznis.

ifbauer je podsetio da prihodi od turizma ine 20 odsto crnogorskog bruto odmaeg proizvoda (BDP), to je jedan od najveih procenata u svetu.

On je rekao i da je Vlada, koja procenjuje da e prihodi od turizma u ovoj godini iznositi 650 miliona evra u odnosu na prologodinjih 1,3 milijarde evra, brzo reagovala u itavoj situaciji, sprovoenjem mera zatvaranja i ogranienja, to je bila kritina odluka da se smanji uticaj pandemije i sprei njen uticaj pre leta i turistike sezone.

“Zaista je od Vlade s te strane reakcija bila brza. Sad ide taj period jul-septembar, a Vlada sprema i nove dodatne mere da podstakne sektor turizma i obezbedi dodatne stimulativne mere za kompanije kako bi pomogla taj sektor”, kazao je ifbauer.

U sluaju da na zimu ponovo doe do rasplamsavanja pandemije, on smatra da e se to deavati u mesecima kada prihodi od turizma nisu toliko veliki i kada efekti na taj sektor nee biti toliko izraeni kao tokom leta, prenose Vijesti.

“A ve do leta naredne godine oekujemo da moda bude otkrivena i vakcina i da se nae neko reenje za celu ovu pandemiju, kada oekujemo izuzetno dobru turistiku sezonu i ekonomski oporavak”, rekao je ifbauer.

On je saoptio da e cela situacija u velikoj meri zavisiti i od strukture turista, s obzirom da veliki broj njih u Crnu Goru dolazi iz susednih zemalja odnosno regiona i iz Rusije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top