Ovde ste
Home > Ekonomija > Pronašao posao iz snova: Počeo s majkom, danas zapošljava sezonce

Pronašao posao iz snova: Počeo s majkom, danas zapošljava sezonce


Zagreb — Pje pet godina Marko Cerjan odlučio je da uzgaja potpuno drugačiju poljoprivrednu kulturu – industrijsku konoplju.


Izvor: vijesti.hrt.hr

Foto: Epa, Orestis Panagiotou

Foto: Epa, Orestis Panagiotou

Od početnih osam hektara danas zajedno s kooperantima sadi 180 hektara. Iako godina nije dobro počela, potražnja za proizvodima i više je nego dobra

“Na početku smo krenuli samo majka i ja u posao i još jedan radnik. Danas nas je četvoro stalno zaposleno uz deset do dvadeset sezonaca. Tu su i kooperanti, njih 10-ak po celloj Hrvatskoj”, kaže Marko za HRT.

Tlo i klima u ovom delu zemlje idealni su za uzgoj ove kulture. A od konoplje se u Biljevcu proizvode ulja i čajevi. Kupci do njih dolaze i putem interneta. Otvaranjem “veb trgovine” zaokružili su posao, od proizvodnje do kupca. Ipak, prioritet im je i dalje izvoz u zemlje Evropske unije i SAD.

U ovom poslu bilo je i uspona i padova. Uprkos tome, uspeh ne izostaje jer volja i trud uglavnom donose rezultate.

“Beremo praktično vrhove konoplje da bi na kraju to osušili i preradili u tri frakcije. To su cvet i list koji zatim ide u proizvodnju CBD ulja. Semenke konoplje idu za proizvodnju ulja semenki konoplje, zatim proteina i brašna, pogače i drugo”, objašnjava Marko.

Što se tiče mehanizacije trenutno raspolažu sa tri mašine za berbu, sušarom i mašinom za preradu. Mašina, kaže Marko – praktično nema na tžištu, dosta su skupi i složeni za ovu proizvodnju. Vodeći se time da je svaki posao isplativ ako ga radiš sa strašću, u idućim godinama Marko planira i da proširi svoju proizvodnju.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top