Ovde ste
Home > Tehnika > Kako je osniva Telegrama ponizio rusku vlast: Prvo ga zabranili, sad ga i Vlada koristi

Kako je osniva Telegrama ponizio rusku vlast: Prvo ga zabranili, sad ga i Vlada koristi


Ranije ovog meseca, ruske vlasti ukinule su zabranu korienja aplikacije Telegram, pozivajui se na spremnost kompanije da pomogne u borbi protiv terorizma.


Izvor: B92, The Verge

Foto: Depositphotos, bigtunaonline

Foto: Depositphotos, bigtunaonline

Meutim, uprkos zvaninoj zabrani koja je trebalo da bude na snazi due od dve godine, Telegram je, prema raznim izvetajima, sve vreme bio dostupan u veem delu zemlje.

Washington Post objanjava kako je osniva Telegrama Pavel Durov, “ponizio i nadmudrio dravne regulatore za telekomunikacije u Rusiji”, spreavajui zabranu aplikacije.

Telegram je privukao panju ruskih vlasti jer je, kako se izvetava, postao jedna od aplikacija koju su koristile opozicione snage u zemlji. Vlasti su elele pristup ifrovanim porukama korisnika Telegrama, ali Durovu nije palo na pamet da ovo dopusti.

Pred Durova je postavljen izbor: Ili e dati bezbednosnim slubama ono to trae, ili e njegova aplikacija biti izbrisana sa “digitalnog lica zemlje”. Nijedno od ta dva nije se dogodilo.

Razlog je bio to to je Telegram pronaao naine da zaobie “zatitne zidove” regulatora. Svoj saobraaj je preusmerio preko amerikih Cloud servisa.

Pavel Durov, osnova

Pavel Durov, osnova Telegrama. Foto: GettyImages/Steve Jennings/Stringer

Unakrsna vatra

U kombinaciji sa promenljivom IP adresom, to je znailo da kada je Roskomnadzor, ruski internet “nadzira”, pokuao da blokira Telegram, druge web lokacije i servisi bili su pogoeni u unakrsnoj vatri, objanjava Andrej Soldatov, ruski novinar i ekspert za bezbednosne slube.

Meutim, ova se taktika pokazala kontroverznom.

“Telegram je uspeo da napravi od velikih platformi svoje taoce. Miljenja o etinosti ovakvog poteza podeljena su – digitalni aktivisti su ovo pohvalili, ali sa druge strane, ruke kompanije koje su bile zahvaene blokadom, krivile su za to Telegram, a ne nesposobnost Roskomnadzora”, rekao je Soldatov.

Ovakva taktika, na primer, ne bi funkcionisala u zemljama poput Irana ili Kine, gde su napori za cenzuru interneta sofisticiraniji, ali bili su dovoljni da ruske vlasti odustanu od pokuaja zabrane Telegrama. Umesto toga, u udnom zaokretu, vladini slubenici su poeli da ga koriste.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top