Ovde ste
Home > Vesti > Merkelova ugostila Makrona – B92

Merkelova ugostila Makrona – B92


Kancelarka Angela Merkel sastala se danas sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoi estomesenog Nemakog predsedavanja Evropskom unijom.


Izvor: Beta/AP

Foto: Tanjug/ Kay Nietfeld /dpa via AP

Foto: Tanjug/ Kay Nietfeld /dpa via AP

Merkelova i Makron sastali su se kada se 27 – lani blok suoava sa velikim izazovom pokuaja da vrati ekonomiju na pravi put i otvori granice, a da pritom ne pokrene drugi talas pandemije koronavirusa.

Nemaka kancelarka je za vikend izjavila da je uverena da Evropa moe da prevazie izazove iako korona virus i dalje predstavlja pretnju i da je potrebno da se to bre donesu mere ekonomskog oporavka EU.

Merkel i Makron su u maju predloili stvaranje jednokratnog fonda za oporavak od 500 milijardi evra putem mehanizma za udruivanje evropskog duga.

Taj predlog je proirila Evropska komisija koja je predloila osnivanje fonda od 750 milijardi evra od ega bi 500 milijardi bilo utroeno na grantove a 250 milijardi na kredite.

Meutim, suoava se sa otporom nekih zemalja koje se protive bespovratnim sredstvima.

Taj plan e ponovo biti na dnevnom redu evropskog samita 17. i 18. jula u Briselu.

Pored predstojeih planova za nemako predsedavanje EU, oekuje se da e dvoje lidera razgovarati o mnogim drugim pitanjima, ukljuujui odnose sa Kinom, Sjedinjenim Dravama i migracionu politiku.

Merkel je francuskog predsednika doekala u dvorcu Mezeberg, zvaninoj rezidenciji nemake vlade na oko 70 kilometara od Berlina, a posle razgovora e biti organizovana konferencija za novinare i radna veera.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top