Ovde ste
Home > Tehnika > Nemate telefon, neete aplikaciju? Nema problema, tu je ureaj za praenje

Nemate telefon, neete aplikaciju? Nema problema, tu je ureaj za praenje


Singapur je poeo da deli ureaje za praenje kontakata sa Bluetooth funkcijom kao deo svojih mera za usporavanje irenja koronavirusa.


Izvor: B92, BBC

Takozvani “TraceTogether tokeni” su alternativa vladinoj aplikaciji za praenje kontakata i namenjeni su ljudima koji ne poseduju ili ne vole da koriste mobilni telefon.

Najava ureaja je u jednom delu javnosti naila na zabrinutosti zbog privatnosti, a prva serija distribuira se ugroenim starijim osobama koje imaju malu ili nikakvu podrku porodice ili imaju problema sa kretanjem.

Tokeni imaju jedinstvene QR kodove i nije im potrebno punjenje jer imaju bateriju koja traje do devet meseci. Ureaji rade tako to razmenjuju Bluetooth signale sa drugim oblinjim tokenima, ili telefonima koji koriste aplikaciju TraceTogether.

Korisnici e biti upozoreni od slubenika za praenje kontakata ako otkriju da su bili u blizini nekoga ko je zaraen. Ako se potom potvrdi da su se i oni zarazili, podaci e biti preuzeti sa ureaja.

Singapurske vlasti tvrde kako nema razloga za zabrinutost, zbog toga to ovi tokeni nisu napravljeni da prate kretanje ljudi. Podaci e biti prikupljeni, ifrovani i uvani u tokenu najvie 25 dana.

Vlasti su takoe saoptile da se podacima ne moe pristupiti daljinski, jer tokeni nemaju mogunost povezivanja na internet, niti signal kao kod mobilnog telefona. Osim toga, nemaju ni GPS, pa ne prikupljaju ni takve podatke o lokacijama.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top