Ovde ste
Home > Vesti > SAD i Rusija nisu na spisku, Kina “visi u vazduhu”

SAD i Rusija nisu na spisku, Kina “visi u vazduhu”


Savet Evropske unije je u utorak usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. jula


Izvor: B92

Ilustracija: Deposit photos/kuligssen

Ilustracija: Deposit photos/kuligssen

Na ovom spisku nisu se našle Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija.

U dokumentu se ističe da je Kina možda 15. država, ali u slučaju da je spremna da otvori svoje granice za stanovnike EU.

Preporuke se temelje na procenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dve nedelje, ali u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primeniti postupak “brzog odlučivanja”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Na spisku zemalja čiji državljani mogu u EU su, za sada, Srbija, Crna Gora, Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice ”odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.

”Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top