Ovde ste
Home > Vesti > Graani Srbije ipak mogu u Nemaku, ali pod odreenim uslovima

Graani Srbije ipak mogu u Nemaku, ali pod odreenim uslovima


Nemaka postepeno ublaava mere ogranicenja za ulazak iz Srbije, pa e od danas u pojedinim sluajevima biti dozvoljen ulazak u tu zemlju.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

Dvonedeljna kuna izolacija ostaje obavezna za sve.

Tako e, od danas, 2. jula, u Nemaku biti dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice suprunika i maloletne dece, sa osobama koja se ve nalaze u Nemakoj, navodi se na zvaninoj fejsbuk stranici Ambasade Nemake u Beogradu.

Takoe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokokolske ustanove ili sa diplomom o zavrenom strunom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o deliminom priznavanju istovetnosti diplome, a mogu dokazati da postoje hitni ekonomski razlozi za njihov odlazak u Nemaku.

I studentima e biti olakan ulazak u Nemaku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u tu zemlju, duna da se pridre kune izolacije u trajanju od 14 dana.

Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ogranienja kretanja za ulazak u Nemaku, zbog poveanog broja novozaraenih u Srbiji, stoji u objavi na fejsbuku nemake ambasade.

Na sajtu Ambasade Nemake se precizira da e srpskim dravljanima sa boravinom dozvolom ili nacionalnom vizom Nemake, druge drave EU, Velike Britanije, Islanda, Lihtentajna, Norveke ili vajcarske, ulazak u Nemaku e biti dozvoljen iskljuivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Tranzit kroz Nemaku (bez noenja) je mogu, ukoliko putnik ima pravo ulaska u zemlju koja je krajnji cilj putovanja, a mora sa sobom da ima i dokaz o svrsi i krajnjoj destinaciji.

Takoe, mogua su i neodlona poslovna putovanja ukoliko su iz ekonomskih razloga bezuslovno neophodna, kao i putovanja iz nunih porodinih razloga najue porodice (npr. putovanja suprunika / maloletne dece na sahrane, venanja i posete maloletne dece svom roditelju koji ivi i radi u Nemackoj).

Putovanja radi posete suprunicima koji ive u Nemakoj i dalje nisu mogua.

Prilikom prelaska granice, nuni porodini razlozi moraju biti potkrepljeni odgovarajuim dokazima.

Struna radna snaga, studenti i osobe na poslovnim putovanjima moraju da imaju sa sobom dokaz o tome da je njihovo prisustvo u Nemakoj neophodno, koji ce predociti granicnim organima.

Naelno je obavezno, da se posle dolaska u Nemaku ide u kunu samoizolaciju 14 dana i da se putem mejla ili telefonom, osoba javi nadlenom zdravstvenom zavodu u mestu boravka/smetaja.

Izuzeti su od kune samoizolacije samo ako dolazite iz jedne od drava koja nije navedena na listi rizinih podrucja.

Nakon dolaska u Nemaku, mogue je uraditi test, a ako se tim testom iskljui infekcija virusom Covid 19, otpada i obaveza kune samoizolacije.

Rezultat testa treba uvati 14 dana.

Na sajtu Ambasade se podsea da su u svim nemakim pokrajinama, od kraja aprila graani u obavezi da u javnom prevozu i maloprodajnim objektima prekriju usta i nos maskom.

Savet EU jue je usvojio preporuku da se ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za graane 15 zemlja irom sveta, meu kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke iskljuivo u nadlenosti drava lanica.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top