Ovde ste
Home > Ekonomija > Koliko radnih mesta odnosi pandemija?

Koliko radnih mesta odnosi pandemija?


Sarajevo — Prema podacima Meunarodne organizacije rada (ILO), oekuje se da e pandemija koronavirusa rezultirati padom radnih sati na globalnom nivou.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, antiksu

Foto: Depositphotos, antiksu

Pad e iznositi 14 odsto u drugom tromeseju 2020. godine.

Agencija za rad Ujedinjenih nacija navela je da je ovo aurirano smanjenje radnog vremena ekvivalentno gubitku 400 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom na globalnom nivou u drugom tromeseu, na temelju standardne radne sedmice od 48 sati.

U prethodnom izvetaju iz maja, ILO je prognozirao pad od 10,7 odsto radnih sati, odnosno gubitak 305 miliona radnih mesta, to znaci da se situacija u meuvremenu pogorala.

U poslednjem, petom izdanju monitora “Covid-19 i svet rada”, ILO je naglasio da je Amerika najvie pogoena regija, s procenjenim padom radnog vremena od 18,3 odsto, odnosno 70 miliona radnih mesta sa punim radnim vremenom.

Za prvo tromjesecje ove godine ILO je izraunao pad radnog vremena irom sveta od 5,4 odsto, to je 155 miliona radnih mesta, u odnosu na etvrti kvartal prole godine.

ILO navodi da vie globalnih faktora uzrokuje ovo opadanje, kao to su krae radno vreme, privremeni odmor, kao i nezaposlenost i “neaktivnost”.

U Izvetaju ILO navodi tri razliita scenarija oporavka na tritu rada u drugoj polovini godine, prenosi Biznis Info.

Osnovni model predvia pad radnog vremena od 4,9 odsto, odnosno gubitak 140 miliona radnih mesta u odnosu na etvrti kvartal 2019.

Ovaj scenario pretpostavlja oporavak privrednih aktivnosti prema postojeim prognozama, ukidanje ogranienja na radnom mestu, uz oporavak potronje i ulaganja.

Pesimistiki model znaio bi pad radnog vremena od 11,9 odsto ili gubitak 340 miliona radnih mesta. Ta prognoza se temelji na mogunosti drugog talasa korona virusa.

Optimistini model znai smanjenje radnog vremena za 1,2 odsto ili gubitak 34 miliona radnih mesta, a ovaj najbolji scenario desio bi se ako bi se brzo nastavile sve radne aktivnosti, uz kreiranje novih poslova i pojaanu potranju.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top