Ovde ste
Home > Zdravlje > Prvi lek protiv kovid-19 dozvoljen u EU

Prvi lek protiv kovid-19 dozvoljen u EU


Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet leka Remdesivir, koji je postao prvi medikament za leenje kovid-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije.


Izvor: Tanjug

Ilustracija/Foto: depositphoto/18percentgrey

Ilustracija/Foto: depositphoto/18percentgrey

U Briselu navode da je odobrenje za Remdesivir izdato po ubrzanom postupku nakon preporuke Evropske agencije za lekove koju su usvojile i drave lanice EU 27.

Dodaje se da je izdavanje odobrenja trajalo samo nedelju dana od preporuke Evropske agencije za lekove u odnosu na uobiajenih 67 dana koliko je Evropskoj komisiji obino potrebno da bi odobrila neki proizvod.

Komesarka zaduena za zdravlje Stela Kiriakides naglaava da je ovim uinjen znaajan korak u borbi protiv virusa.

“injenica da smo odobrenje dali za manje od mesec dana od podnoenja zahteva, pokazuje koliko je EU spremna da to bre reaguje kada se pojavi neki novi lek. Prevrnuemo svaki kamen pokuavajui da obezbedimo efikasno leenje ili vakcinu protiv korona virusa”, izjavila je Kiriakides.

U Komisiji navode da je Remdesivir sada dozvoljen za uslovno stavljanje u promet to je jedan od mehanizama EU napravljenih da bi se osigurao rani pristup lekovima potrebnim kao odgovo na hitne situacije kao to je trenutna pandemija.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top