Ovde ste
Home > Sport > Rusi ogoreni: Skandalozna odluka svetske atletike

Rusi ogoreni: Skandalozna odluka svetske atletike


Predsednik Atletskog saveza Rusije Jevgenij Jurenko rekao je da je katastrofalno suspendovati prijave ruskih atletiara za takmienja.


MTIzvor: B92, Beta

Photo by Stephen Pond/Getty Image

Photo by Stephen Pond/Getty Image

Oni su sankcionisani zbog neplaene kazne od pet miliona dolara za krenje antidoping pravila.

Svetska atletika jue je suspendovala program “ovlaenog neutralnog sportiste”, koji dozvoljava ruskim atletiarima da uestvuju na medjunarodnim takmienjima, iako je njihov Savez suspendovan zbog dopinga.

Odluka je doneta jer Atletski savez Rusije nije imao novca da plati kaznu za krenje antidoping pravila.

Predsednik Saveza Jevgenij Jurenko rekao je da je Svetska atletika ignorisala uticaj pandemije koronavirusa, kada je odredila da Rusija do 1. jula mora da plati kaznu.

Rusija mora da plati pet miliona dolara kazne i jo 1,3 miliona dolara trokova za istrage, programe kontrole i drugo.

Suspenzija programa trajae najmanje do sastanka Svetske atletike 29. i 30. jula i mogla bi da sprei neke ruske atletiare da uestvuju na mitingu Dijamantske lige u avgustu.

“Velika je teta to je u ovoj situaciji glavni udarac, uasan, katastrofalan, pao na nae sportiste, koji su taoci greaka koje su u prethodnom periodu napravili nama poznati ljudi. Svetska atletika naalost odbija da uzme u obzir ekonomsku i epidemioloku situaciju i tetu koju je pandemija nanela Rusiji i svetu”, rekao je Jurenko.

Svetska atletika u martu je kaznila Rusiju sa 10 miliona, uz pet miliona suspendovano na dve godine, nakon to je Atletski savez priznao krenje antidoping pravila i ometanje istrage.

Jedinica za integritet atletike navela je da je ruski Savez koristio lana dokumenta pod prolim rukovodstvom, kako bi sportistima dao alibi za proputeni doping test. Rusija takodje mora da plati trokove istrage.

U ime Saveza Jurenko je u martu priznao optube za krenje antidoping pravila u tom sluaju i rekao da e se Savez svim silama truditi da plati kaznu.

Atletski savez Rusije suspendovan je od 2015. godine zbog rasprostranjenog dopinga i zbog toga pojedini atletiari koji dobiju posebne dozvole mogu da uestvuju na medjunarodnim takmienjima kao neutralni sportisti.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top