Ovde ste
Home > Ekonomija > “Svet ulazi u novu vojnu eru dronova”

“Svet ulazi u novu vojnu eru dronova”


Njujork — Svet ulazi u vojnu “drugu eru dronova” sa nekontrolisanom proizvodnjom i bez standarda u pogledu njihove upotrebe, kazala je jue Veu UN Agnes Kalamar.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos/digitalstorm

Foto: Depositphotos/digitalstorm

Agnes Kalamar, specijalna istraiteljka UN za ljudska prava, rekla je pred Veem UN za ljudska prava da svetska zajednica mora da prati kako se razvijaju naoruani dronovi i njihova upotreba, i proui izazove koje oni stavljaju pred meunarodno pravo.

“Ne postoje striktni standardi u pogledu razvoja, proizvodnje, izvoza ili sposobnsti za upotrebu sile droa. Nema transparentnosti. Niti efikasnog nadgledanja i popisivanja”, kazala je Kalamarova.

“Napadi dronovima su izgleda omiljeni kod donosilaca odluka na vrhu i u vojsci zbog svoje relativne efikasnosti, prilagodljivosti, prihvatljivosti, mogunosti za poricanje i politiku dobit”, dodala je.

Kalamarova je predstavila izvetaj o ciljanim ubistvima pomou naoruanih dronova, u svetlu poveanja upotrebe dronova i poveanja njihovih sposobnosti u poslednjih pet godina. U izvetaju se preporuuje da se regulie njihova upotreba i prati razvoj, preneo je Difens post.

“Svet je uao u vojnu ’drugu eru dronova’ u kojoj dravni i nedravni inioci primenjuju sv napredniju tehnologiju kod dronova”, kazala je dodavi da mnoemlje ele da se prikljue “klubu” onih koji imaju mone dronove.

Rekla je da najmanje 102 zemlje imaju aktivne vojne dronove, dok oko 40 njih poseduje, ili nabavlja, naoruane dronove.

“OD 2015, najmanje 11 zemalja navodno je koristilo naoruane dronove, izmeu ostalog za napade, ka to su ciljana ubistva”, kae Kalamarova.

U njenom izvetaju je nabrojano 11 zemalja – Velika Britania, Egipt, Iran, Irak, Izrael, Nigerija, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Amerike Drave.

Dodala je da se veruje da 35 zemalja poseduje najvee i najsmrtonosnije klase dronova.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top