Ovde ste
Home > Putovanja > Epilog prie o Grkoj: Turisti negativni na koronu odbili karantin, danas povratak

Epilog prie o Grkoj: Turisti negativni na koronu odbili karantin, danas povratak


Foto: Depositphotos / gustavofrazao

Foto: Depositphotos / gustavofrazao

Predvieno je da jedna grupa, u kojoj su zaraeni turisti doe danas autobusima do granice sa Bugarskom i da ih odatle dalje preuzme agencija preko koje su putovali, a druga grupa u kojoj su negativni na kovid-19 bi trebalo da doe direktno autobusima u Srbiju.

Grupa turista koja je letovala na grkom ostrvu Evija vraa se danas u Srbiju, jer je ustanovljeno da je nekoliko putnika zaraeno kovidom-19, dok ostali kod kojih je ponovljeni test pokazao da su negativni nisu eleli da budu u karantinu 14 dana, kako su im tamonje vlasti naloile, rekao je Tanjugu direktor Jute Aleksandar Senii.

Senii je rekao da su Grci insistirali da se nakon to se ispostavilo da u grupi ima zaraenih, test ponovi i da mimo onih koji su ve bili pozitivni, nije bilo novih zaraenih. Kae da je potom otklonjen nesporazum, jer su tamonje vlasti traile i da negativni ostanu u karantinu preventivno, to su srpski turisti odbili.

“Tu je dolo do problema, a onda je krizni tab ostrva naloio da nai putnici moraju da napuste ostrvo, ako ne ele u karantin”, navodi Senii.

Navodi da je ovakva neprijatna situacija pokazatelj da svuda vlada strah od irenja virusa, ali da je dobro to e putnici biti obeteeni.
Kae i da su im Grci ponudili mogunost da sledee godine besplatno letuju.

U ostalim mestima u Grkoj nai turisti nesmetano provode odmor, a testiranja pokazuju da ima sporadino zaraenih koji dolaze u karantine i da nema veih problema, navodi Senii.

Istie da su ovakve i sline situacije u kojima je neophodna hospitalizacija pokazatelj koliko je vano na vreme obezbediti putno zdravstveno osiguranje.

Foto: Depositphotos/ samot

Foto: Depositphotos/ samot

Vlasnica turistike agencije Nikana u Grkoj Ana Nikoli rekla je u izjavi Tanjugu da se tokom dana vraaju sa Evije svi srpski turisti koji su bili u grupi gde je bilo zaraenih, njih ukupno 132, poto su tri agencije spajale turiste u autobusima.

Takoe, od devet turista koji su zaraeni, njih sedam je vraeno posebnim autobusom, dok je jedan brani par mora da ostane poto je mukarac dijabetiar, dodala je ona.

Kae da na Eviji jo ima srpskih turista, kao i u ostalim delovima Grke, koji su doli pre zabrane koja je uvedena zbog epidemioloke situacije u Srbiji:
“Za Srbe zabrana dolaska u Grku vai do 15. jula i onda e biti doneta nova odluka, da li se zabrana produava ili ne”, rekla je Nikolieva.

Ona dodaje da trenutno u Grkoj najvie ima turista iz Bugarske i Rumunije i malo iz Srbije i da se sada, za razliku od ranije, samo u nekim mestima mogao uti srpski jezik.

Navodi da je desetogodinji decak iz Srbije koji je s porodicom letovao na Tasosu i u sredu primljen u bolnicu u Kavali zbog upale slepog creva uspeno operisan.
Poto je tom prilikom ustanovljeno da je deak pozitivan na koronu, a kasnije je utvreno da je njegov otac zaraen, trebalo je tokom dana da se vrate u Srbiju.

Kako je rekla, na graninom prelazu deakovi roditelji su bili negativni, pa su oni traili da se ponovo testiraju poto je kod deteta uvreno prisustvo kovid-19.

Foto: Deposithphotos / Alex011973

Foto: Deposithphotos / Alex011973

Inae, prema odluci grkih vlasti testovi su od 15. do 29. jula obavezni za ulazak u Grku.

Prema podacima agencije Nikana, test mora biti izveden PCR metodom u periodu od 72 sata pre ulaska u Grku.

Test treba da bude uraen u referentnoj laboratoriji zemlje iz koje se putuje ili iz tranzitne zemlje. Laboratorija moe biti i privatna, pod uslovom da ima sertifikat od nadlenog nacionalnog tela.

Potvrda o negativnom rezultatu mora imati i prevod na engleskom i treba da sadri i ime i prezime, kao i broj pasoa ili licne karte osobe za koju se izdaje.
I dalje nema detalja u vezi sa time da li je i za decu potreban negativan test ili ne, i ako jeste od koje starosne dobi.

Ove mere stupaju na snagu od 15. jula i trajae bar 15 dana.

Interesantno je da Grci nisu obavezni da imaju negativan test iako dolaze iz balkanskih zemalja i preko granice Promahonas, kae Nikolieva i dodaje da je zanimljivo i to da recimo iz Rumunije postoje redovni arter letovi do grkih ostrva i da u tom sluaju test nije potreban.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top