Ovde ste
Home > Vesti > Tai: Verujem u pravednost rata koji je voen na Kosovu; Ne znam ko e me braniti u Hagu

Tai: Verujem u pravednost rata koji je voen na Kosovu; Ne znam ko e me braniti u Hagu


Predsednik privremenih pritinskih institucija Haim Tai Kosovski predsednik Haim Tai izjavio je danas da jo nije odluio ko e ga braniti u Hagu.


Izvor: Kosovo online

EPA/Petrit Prenaj

EPA/Petrit Prenaj

On je dodao da veruje u pravednost rata koji je voen na Kosovu i da nije prekrio ni jedno meunarodno pravo. je da jo nije odluio ko e ga braniti u Hagu.

“Kao i svi drugi saborci iz OVK koji su se odazvali pozivu Specijalnih vea odazvau se i ja. Ponaaemo se sa punom odgovornou shodno nastalim okolnostima i naim graanskim obavezama, naim ustavnim i zakonskim obavezama”, rekao je Tai u intervjuu za albanski Top enel.

Znam da se desila istorijska nepravda kada su ova Specijalna veća osnovana, ali moram da naglasim i danas, da je odluka o Specijalnom sudu bila teka odluka koja je doneta od strane Skuptine Kosova, meutim odluka je u stratekom smislu bila ispravna, jer bez obzira na nae rtvovanja u prolosti, a koja se od nas trae i danas, mi ne smemo izgubiti poverenje u zapadni svet, naroito u nae saveznike SAD, NATO i EU koji su nam pomogli da se oslobodimo, rekao je Tai.

“Ovo poverenje ne sme se poljuljati, jer bi u suprotnom trebali da odluimo ili da nastavimo sa NATO-m, SAD i EU ili da se prepustimo u ruke onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova, i time bi se pitanje Specijalnih vea prebacilo u Savet Bezbednosti UN-a. Sada je na nama svima kao saborcima i institucijama drave da budemo na elu institucionalne stabilnosti sa ciljem dobrog upravljanja gledajući u budućnost, jer ponavljam da niko neće moći da prekraja istoriju”, naglasio je on.

Tai je istakao da smatra da je Kosovo je rtva, da je na Kosovu dolo do genocida i etnikog ićenja, ali i da su suoeni sa, kako je rekao, ovom novom okolnoću, okolnoću plaćanja cene slobode.

Tai je rekao da jo nije odredio ko e ga braniti u Hagu, prenosi Kosovo onlajn.

“Jo nisam odredio. Doprineu istini, verujem u pravdu i doprinosom istini mislim da ću doprineti i pravdi. Na rat je bio ist, pokrenuli su ga naoruani civili, i u osnovi je imao miran pokret, kao jedan od najuspenijih pokreta na svetu, jer je vodio borbi protiv genocidnog aparata etnikog ićenja i istovremeno protiv reima koji je izvrio zloine i genocide poput onih u Sebrenici i ire”, naglasio je predsednik Kosova.

Komentariui odlazak u Hag Tai je podsetio da je tano da je pre nekoliko dana, kada su Specijalna vea objavila saoptenje za javnost o mogućnosti podizanja optunice protiv njega i Veseljija, bio zakazan sastanak u Beloj kui kako bi, u saradnji sa SAD, dolo do mirovnog sporazuma koji bi otvorio put razumevanju i pomirenju i koji otvara sigurnu perspektivu za Kosovo i ceo Zapadni Balkan.

“Zato naglaavam da su taj put isekli ili prekinuli, ali niko ne moe poljuljati uverenje u vrednosti SAD i zapadnog sveta”, rekao je Tai.

Upitan koliko je siguran da će pobediti u borbi sa meunarodnom pravdom, Tai se pozvao na “pravednost rata”.

“Najbolja odbrana je pravednost rata koji smo vodili i koju niko neće moći da poljulja. elim da naglasim da je Kosovo pobedilo u mnogim bitkama. Mnogi drugi saborci takoe imaju punu veru u istinu i pravdu”, rekao je Tai.

Ranije sam naglasio da sam moda pravio politike greke i politike ustupke, rekao je kosovski predsednik i istakao da je tano samo da su krili zakone sistema Slobodana Miloevića.

“I na to smo veoma ponosni kao narod i ja kao pojedinac, iako nismo prekrili nijedno meunarodno pravo ni pod kojim uslovima, ali to je cena slobode”, rekao je Tai.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top