Ovde ste
Home > Tehnika > [test] Huawei P40: Mlai brat dostojan porodinog imena

[test] Huawei P40: Mlai brat dostojan porodinog imena


Nakon flegip telefona kineskog giganta, Huawei P40 Pro, sada nam je na test doao i njegov “mlai brat”, Huawei P40. Evo kako se pokazao.


Izvor: B92

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Dizajn

Kuite Huawei P40 modela napravljeno je od stakla i napred i pozadi.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

S obzirom na to da je teak 175 grama i da su mu dimenzije 148 x 71 x 8.5 milimetara, telefon u ruci lei veoma lepo, a ni u depu neete imati oseaj ba “kao da nosite kamen”, to je sluaj sa sve vie pametnih telefona.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Sa leve strane nema niega, sa desne se nalaze Volume i Power tasteri, a odozdo je, naravno, USB Type-C ulaz za punja i slualice.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Ono to bi trebalo da napomenemo, jeste to da ima IP53 zatitu, za razliku od Huawei P40 pro modela koji ima IP68 rejting.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Ovo je pomalo iznenaujue, ali ta je, tu je. Jedno je sigurno – ako ga dovoljno dobro uvate, neete morati ni da znate koji rejting zatite ima.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Displej

U pitanju je, kao to smo rekli, OLED displej dijagonale od 6.1 ina. Ovo je za skoro pola ina manje od Huawei P40 Pro modela (on ima 6.58), pa bismo ga mogli smatrati kompaktnom verzijom.

Rezolucija ekrana je 2340 x 1080 piksela, a jo jedna razlika u odnosu na P40 Pro model je to to nema refresh rate od 90Hz.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

U gornjem levom uglu imamo “punch hole” gde se nalazi selfie kamera. Ovo je ve postalo standard kod pametnih telefona, tako da nemamo mnogo toga novog da kaemo.

Osvetljenje ekrana je bez greke – ako je Huawei neto uradio sjajno kada je u pitanju displej kod ovog modela, onda je to automatsko regulisanje i sama jaina osvetljenja ekrana. Na razumnoj udaljenosti i pod bilo kojim uglom na svetlosti, bilo napolju ili unutra, na ekranu je sve potpuno vidljivo.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Baterija

Kapacitet baterije kod Huawei P40 modela iznosi 3.800 mAh. To moda ne izgleda kao neka vana stvar, i na prvi pogled se ini da je Huawei mogao i bolje. ak i ako uzmemo u obzir veliinu telefona, svakako da je mogla da stane i vea baterija.

Meutim, i te kako su znali ta rade.

Uz umereno korienje, baterija na telefonu moe potrajati i do dan i po ili ak fantastina (za uslove dananjih telefona) dva dana, to bi znailo da se ne radi uvek o veliini, ve je esto vana i optimizacija. A tu je huawei uradio zaista dobar posao.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Kamere

Dve stvari su sigurne im vidite “P” kod nekog Huawei modela: Kamere e mu biti najvea prednost, i Leica e biti zaduena za njih. Naravno da i Huawei P40 ispunjava oba ova kriterijuma.

to se tie snimanja video zapisa, Huawei P40 ima mogunost snimanja 4K 60 FPS.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Kada je u pitanju fotografisanje i snimanje video-zapisa tokom dana, tu nema nikakvih problema. Meutim, kada padne no, stvari malo “tucaju”, ali to nije nita neobino. I dalje je sve na veoma visokom nivou.

Jednu stvar bismo ovde morali da izdvojimo: Glavna kamera je potpuno ista kao i kod P40 Pro i P40 Pro + modela. Zbog toga, oni koji ne ele da izdvoje dodatan novac, a ipak ele “mainu” za fotografisanje ne moraju da brinu, Huawei se i za to pobrinuo.

Evo osnovnog pregleda kamera:

* Glavna: 50MP, f/1.9, 27mm, 1/1.28”

* Ultra iroka: 16MP, f/2.2, 17mm

* Telefoto soivo: 8MP, f/2.4, 80mm (3X Zoom)

* Prednja kamera: 32MP, f/2.0, 26mm

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Softver + hardver = Performans

Kirin 990 ipset sa 5G podrkom je prisutan, isto kao i kod Huawei P40 pro modela. U pitanju je, naravno, jedan od najboljih ipseta na tritu, pa ne bi trebalo ni da napominjemo da radi “kao vajcarski sat”.

to se tie memorije, kod nas je dostupan model sa 8GB RAM memorije i 128GB prostora za skladitenje podataka. Ovo je sasvim dovoljno, a ukoliko vam treba jo, moete, standardno, memoriju proiriti do 256GB.

Operativni sistem je Android 10 uz najnoviji EMUI.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

(Ne)potrebnost Google servisa

Svakako da je “razvod” Huawei i Google kompanije bila jedna od najvrelijih tema ove godine.

ini se je Huawei ovde izabrao trnovit put, ali svi znamo da se pobednici na takvom putu najbolje pokazuju. Da ne bude zabune – i dalje je u pitanju Android operativni sistem, samo nema GMS (Google Mobile Services), to znai da zvanino aplikacije kao to su Instagram, Facebook, YouTube i tako dalje ne mogu da se instaliraju – ne brinite, nije sve kao to izgleda.

Umesto Google Play prodavnice, Huawei koristi App gallery – sopstvenu bazu aplikacija.

Ispoetka e vam moda biti malo neobino, ali nakon nekog vremena, shvatiete da moete sa ovim telefonom apsolutno sve to moete i sa bilo kojim drugim.

Osim toga, na internetu se za ovih nekoliko meseci pojavilo toliko uputstava kako da instalirate i sve ostale aplikacije koje zvanino ne biste mogli. Unutar App Gallery, na primer, postoji aplikacija pod nazivom More Apps koja radi ba ovo.

Sve u svemu, bez tolikih stvari se moe, a ni gigant poput Huawei kompanije ne bi bio gigant da ga nedostatak GMS nepovratno izbaci iz koloseka. To se, svakako, nije desilo.

Foto: B92, J

Foto: B92, J

Cena + Zakljuak

Huawei P40 dostupan je u 8GB/128GB verziji i kota 99.999 dinara, to ga ini 30.000 dinara jeftinijim od Huawei P40 Pro modela.

ini se da biste, za ovu razliku u ceni, trebalo da dobijete telefone koji su mnogo vie razliiti nego to je to ovde sluaj. Dve glavne karakteristike kod oba modela su Kirin 990 5G ipset i glavna kamera od 50MP.

Svakako da je Huawei morao da napravi nekoliko ustupaka u odnosu na Pro verziju, a tu spadaju slabije osveavanje ekrana, slabiji rejting zatite, manja baterija, manje dimenzije, kao i slabije “sporedne” kamere.

Sve u svemu, za one koji vole manje, a opet snane telefone, Huawei P40 model je svakako izbor koji bi trebalo razmotriti.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top