Ovde ste
Home > Vesti > Kina uvela sankcije lanovima amerikog Kongresa zbog Trampove odluke

Kina uvela sankcije lanovima amerikog Kongresa zbog Trampove odluke


Kina je danas uvela sankcije trojici lanova amerikog Kongresa zbog odluke administracije predsednika SAD Donalda Trampa da kazni visoke kineske zvaninike.


Izvor: B92

Getty Images/Tasos Katopodis

Getty Images/Tasos Katopodis

Tramp se na taj potez odluio zbog navodnog krenja prava muslimanske manjine Ujgura u provinciji indjang.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Hua unjing saoptila je da su sankcije uvedene republikanskim senatorima Tedu Kruzu i Marku Rubiju i republikanskom kongresmenu Krisu Smitu, pie Glas Amerike.

Hua je navela da su sankcije takodje uvedene amerikom ambasadoru za verske slobode Semu Braunbeku i Kongresno-izvrnom odboru o Kini, zajednikom odboru Kongresa i Bele kue fomiranom da se bi “pratila ljudska prava i razvoj vladavine prava” u Kini.

Rubio je jedan od predsedavajuih tog odbora, a Smit lan i bivi kopredsedavajui.

Odluka o uvodjenju “proporcionalnih sankcija” saoptena je nekoliko dana nakon to je Tramova administracija uvela kaznene mere protiv nekoliko visoko rangiranih zvaninika Komunistike partije, medju kojima je i partijski sekretar u indjangu en uango.

Predsednik Donald Tramp je prolog meseca potpisao zakonski predlog o uvodjenju sankcija zbog masovnog pritvaranja i do milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina u indjangu.

Odnosi dve najvee svetske ekonomije pogorani su nedavnih meseci zbog niza pitanja, medju kojima su odgovor na pandemiju korona virusa, trgovina i stanje ljudskih prava u Hongkongu, Tajvanu i indjangu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top