Ovde ste
Home > Život > Nije kasno za promenu odluke o Aja Sofiji

Nije kasno za promenu odluke o Aja Sofiji


Patrijarh Irinej je apelovao na turskog predsednika da odustane od namere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status kvo, jer bi mu takav postupak služi na čast, a savremenoj Turskoj doneo poverenje i čestitke.

“Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog takve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara”, navodi patrijarh srpski Irinej.

Patrijah podseća da apel upućuje predsedniku Turske nakon apela poglavara hrišćanskih Crkava – patrijarha moskovskog Kirila, pape rimskog Franje i drugih, visokih predstavnika Rusije, SAD i drugih država, kao i Uneska.

“Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije veštački izazvana konfrontacija dveju najvećih svetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među vernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnja u svemu što služi opštem dobru ljudi i naroda, a pritom ne ugrožava ničiji verski i kulturni identitet”, naveo je Irinej.

SPC smatra, ističe patrijarh, da je jedino pravedno rešenje, ukoliko se menja ono razborito kompromisno koje je doneo osnivač moderne Turske Kemal-paša Ataturk, da Aja Sofija zadrži status muzeja, a da se da dozvola za vršenje ne samo muslimanskog, nego i hrišćanskog bogosluženja.

Patrijarh napominje da je opštepoznato da je Sveta Sofija bila hrišćanski hram duže od devet vekova, a džamija nešto više od pet.

Dodao je da se njen značaj se ne sastoji samo u njenoj umetničkoj i kulturnoj vrednosti, jer je Aja Sofija, pre svega za sve hrišćane, pravoslavne i ostale, velika svetinja, svedok i izvor autentične duhovnosti.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top