Ovde ste
Home > Vesti > Sastanak predstavnika Rusije i Lajaka: Osnova za reavanje kosovskog pitanja Rezolucija SB UN 1244

Sastanak predstavnika Rusije i Lajaka: Osnova za reavanje kosovskog pitanja Rezolucija SB UN 1244


Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir iov razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Pritine Miroslavom Lajakom.


Izvor: Sputnjik

Getty Images/Drew Angerer / Staff

Getty Images/Drew Angerer / Staff

Do njihovog sastanka dolazi neposredno posle video-konferencije o Kosovu a uoi nove runde dijaloga u etvrtak, prve posle 20 meseci.

“Sagovornici su razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu sa akcentom na stanje stvari i perspektivu dijaloga Beograda i Pritine uz posredovanje Evropske unije. Na sastanku je istaknuto da je pravna osnova za reavanje pitanja Kosova Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, koja je u potpunosti aktuelna“, navodi se u saoptenju iova.

Dijalog Beograda i Pritine na visokom politikom nivou nastavljen je jue nakon 20 meseci pauze video-konferencijom u kojoj su uestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vuić, kosovski premijer Avdulah Hoti, ef diplomatije EU osep Borelj i Lajak.
Domaćin video-konferencije i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Pritine osep Borelj poruio je da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konanog sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa izmeu Beograda i Pritine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

”Takav sporazum je kljuan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost itavog regiona. Sve ovo je takoe kljuno i za EU”, izjavio je Borelj pred poetak video-konferencije.
U Briselu su napominjali da je blokada dijaloga, koja je trajala od novembra 2018. godine, kada je Pritina uvela takse na robu iz Centralne Srbije, neodriva i kontraproduktivna za obe strane.

Sastanak u Briselu na visokom politikom nivou zakazan je za 16. jul.

Prethodno su francuski predsednik Emanuel Makron i nemaka kancelarka Angela Merkel organizovali tokom proteklog vikenda video-sastanak s predstavnicima Beograda i Pritine, a predsednik Srbije Aleksandar Vuić je tada rekao da su razgovori bili teki jer Srbija ima drugaiji stav od svih ostalih uesnika, a Pritina je izala sa maksimalistikim zahtevima.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top