Ovde ste
Home > Vesti > Danas 10. parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji

Danas 10. parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji


Skoplje — U Severnoj Makedoniji danas e biti odrani 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje.


Izvor: Tanjug

Getty images, Chris McGrath

Getty images, Chris McGrath

U birakom spisku je 1.814.263 graana sa pravom glasa, upisana su i lica koja e 15. jula napuniti 18 godina, a na izborima uestvuje 1.578 kandidati iz 15 koalicija i partija.

Glavna borba oekuje se izmeu dve vodee stranke – SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, a najvea partija Albanaca, DUI, prvi put izlazi sa svojim kandidatom za premijera

Biraka mesta e biti otvorena od sedam ujutru do 21 sat, a u zemlji je danas neradni dan.

U ponedeljak i jue u Severnoj Makedoniji su glasali lica zaraena virusom Kovid-19, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Dravna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za graane koje su zaraene ili su u samoizolaciji.

Na ovim izborima dijaspora nee glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih dravljana za glasanje.

Prvi izbori za poslanike u makedonskom Sobranju odrani su u novembru 1990. godine, dok su poslednji odrani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je sprovedeno est izbora za predsednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi MIA.

Prvobitno izbori je trebalo da budu odrani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Kovid-19 odloeni za 15. jul.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Prina, koji je postao deo makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana pre izbora se bira tehnika vlada sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije virusa Kovid-19 i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehnike vlade produen je do okonanja izbornih radnji.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top