Ovde ste
Home > Ekonomija > Poelo pobijenja ipova za novi most na Savi: Od Beograda do apca za najvie 40 minuta

Poelo pobijenja ipova za novi most na Savi: Od Beograda do apca za najvie 40 minuta


abac — Radovi na pobijanju ipova za izgradnju novog mosta preko Save od 1,3 kilometra, za autoput i brzu saobraajnicu Ruma – abac – Loznica poeli su danas.


Izvor: Tanjug

Foto: Ministarstvo gra

Foto: Ministarstvo graevinarstva, saobraaja i infrastrukture

Potpredsednica vlade i ministarka graevinarstva Zorana Mihajlovi je najavila da most treba da bude zavren krajem 2022. godine.

Pobijanje ipova je poelo kod mesta Mavanski Priinovi na obali Save, a ukupno e biti postavljeno 350 ipova.

Mihajlovi je istakla da e graani tog dela Srbije dobiti vanu saobraajnicu ukupne duine oko 77 kilometara, na potezu Ruma – abac – Loznica i najavila da uskoro treba da pone i gradnja Frukogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, u duini od 45 kilometara.

“Ovih dana idem po svim gradilitima u Srbiji kako bi dala podrku graevinarima koji i dalje rade, uprkos tome to situacija sa epidemijom nije laka u Srbiji, kao i nigde u svetu”, istakla je Mihajlovi i zahvalila graevinarima to rade.

Mihajlovi je naglasila da je graevinarstvo veoma vano za oporavak srpske ekonomije od posledica epidemije koronavirusa.

“Graevinari na teritoriji Srbije gde god mogu rade, gradilita nisu zavorena i pridravaju se svi maksikmalno mera poritv irenja koronavirusa. Moramo da radimo jer pored izazova epidemije, a iveemo jo dugo sa tim virusom, moramo da uinimo sve da naa ekonomija radi”.

Mihajlovi istie da je to dodatno veliki izazov, kao i sam virus.

Napominje da je sada u toku graevinska sezona i da mnogo znai kada se rade veliki projekti, za graevinsku industriju i privredni oporavak zemlje.

Podsea da su radovi na izgradnji autoputa i brze saobraajnice Ruma – abac – Loznica poeli krajem prole godidine i istie da e to biti najbra saobaajna veza sa Republikom Srpskom i BiH.

“Vano je da se poveemo sa regionom, ali i da svi delovi Srbije budu jako dobro povezani saobraajnom infrastrukturom”, rekla je ona.

Kae da je najizazovniji deo projekta upravo izgradnja mosta na Savi.

ef projekta Nikola Karadi iz Koridora Srbije kae da su poeli radovi za pobijanje ipova sa mavanske strane i priprema za postavljanje ipova u samoj reci, kao sa sremske strane.

Dodaje da prilazi mosta imaju po 300 i 400 metara i preko same reke da e most biti u duini od oko 600 metara.

Karadi istie da se radovi odvijaju po predvienoj dinamici i da e biti ukupno pobijeno 350 ipova.

Direktor azerbejdanske kompanije Azvirt Murat Turkoglu je rekao da je zadovoljstvo raditi u Srbiji i istakao da su mostovi simbol spajanja, prijateljstva i saradnje.

Zahvalio je vladama Srbije i Azerbejdana to rade na realizaciji sporazuma o Stratekom partnerstvu i posebno na projektima u oblasti infrastrukture.

“Efikasno emo uraditi posao, uz potovanje rokova i primenu najviih standarda”, poruio je Turkoglu i dodao da na projektu radi vie od 90 srpskih radnika.

Narodni poslanik Boban Birmanevi zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vuiu i Vladi Srbije to su ispunili obeanje i to je poela gradnja autoputa i brze saobraajnice.

“Vie nita nee biti daleko”, naglasio je Birmanevi.

On je zahvalio posebno i ministarki Mihajlovi, istiui da je kao ministar bila vie u puta u poseti apcu nego svi ministri od Drugog svetskog rata zajedno.

Autoput i brza saobraajnica e doprineti razvoju apca i cele Zapadne Srbije.

Novi most preko Save kod apca je najvaniji i najzahtevniji objekat na trasi budueg autoputa i brze saobraajnice Ruma-abac-Loznica.

Novi most preko Save kod apca bie dug ukupno 1,3 kilometra (sa tzv. navoznim rampama) i predstavlja jednu od tri deonice ovog projekta.

Ceo projekat Ruma-abac-Loznica vredan je 467,5 miliona evra, a ukupna duina autoputa i brze saobraajnice je 77 km.

Ovaj put vaan je ne samo za ovaj kraj, za blizu 600.000 ljudi u Mavanskom i Sremskom okrugu, koje direktno povezuje.

Ovaj put je i najkraa vezu izmeu Beograda i Novog sada sa BiH i Republikom Srpskom preko granicnog prelaza Badovinci (Pavlovia uprija) i dalje prema Bijeljini ili prelaza Trbunica kod Loznice.

To znai da ce pomoi povezivanju dve zemlje u svakom smislu, privrednom, poslovnom, turistikom.

Na auto-put i brzu saobraajnicu Ruma-abac-Loznica (77 km) nadovezae se Frukogorski koridor koji cemo takode graditi, koji povezuje Novi Sad i Rumu (45,4 km), to e initi ukupno 122,4 km nove saobraajnice. Novim koridorom od Beograda do apca ce se stizati za najvie 40 minuta, a do Loznice za 1 sat i 15 minuta.

Cilj je da do kraja godine ponu radovi i na ostalim deonicama, auto-putu Ruma-abac (21 km) i brzoj saobraajnici abac-Loznica (oko 55 km) kako bi i taj put imali za neto vie od tri godine.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top