Ovde ste
Home > Sport > Fudbal > NAJBOLJI SRPSKI FUDBALSKI SUDIJA OSTAO BEZ POSLA U KINI! Mažić zbog korone gubi 570.000 evra!?!

NAJBOLJI SRPSKI FUDBALSKI SUDIJA OSTAO BEZ POSLA U KINI! Mažić zbog korone gubi 570.000 evra!?!


Mažić je u Kinu otišao iznenada, početkom prošle godine. Bilo je to nekoliko meseci pošto mu je izmakla životna šansa da sudi finale Svetskog prvenstva u Rusiji.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) smatrala je neprikladnim da Srbin bude arbitar u finalu u kojem je igrala Hrvatska protiv Francuske. Pomalo razočaran time, ali i privučen basnoslovnom ponudom s Dalekog istoka, Mažić je prihvatio da ode u Kinu. Tamo je potpisao ugovor na dve godine, vredan ukupno 1.140.000 evra, odnosno 570.000 godišnje.

Izgubio finale SP

Osim Mažića, utakmice kineskog prvenstva ove godine neće voditi ni čuveni engleski arbitar Mark Klatenburg. Njih dvojica su na neki način bili zvezde kineskog fudbala prethodne sezone. Srbin je čak i zvanično proglašen za najboljeg sudiju u sezoni i jedini je stranac koji je dosad poneo to priznanje.

Nije precizirano dokad će ova odluka biti na snazi, ali pretpostavlja se da će važiti samo za aktuelnu sezonu, koja će biti odigrana po ubrzanom sistemu. S druge strane, Mažić i Klatenburg imali su ugovor na dve godine, pa postoji rizik da Superliga trajno ostane bez najboljih sudija – pišu kineski mediji.

AP PHOTO

Prošle sezone, koja se u Kini igra u okviru kalendarske godine, Mažić je imao najviše odsuđenih mečeva, čak 30. Klatenburg je sudio na 28 utakmica, iako je kao Englez u početku imao veću medijsku pažnju i popularnost. Ipak, arbitar iz Vrbasa je za kratko vreme stekao ogroman autoritet, a onda je na kraju sezone proglašen za najboljeg sudiju u ligi.

S Mažićem je nedavno razgovarao bivši srpski sudija Raka Đurović. On se nada da Srbin neće ostati bez ugovorenog novca.

Kad sam pričao s Mažićem pre 15 dana, nismo još znali za odluku Fudbalskog saveza Kine. On mi je tad rekao da veruje da će se vratiti uskoro u Kinu, uprkos strogom režimu za ulazak stranaca u zemlju. Takođe mi je rekao da ima “zamrznut” ugovor. To znači da Kinezi ne bi trebalo da ga ostave bez obećanog novca. Ugovor će biti odmrznut ili naredne sezone ili onog momenta kad strancima bude dozvoljen normalan prelazak granice – kaže Đurović.

Drži se ugovora

Bivši sudija svestan je, ipak, da je kršenje ugovora i neisplaćivanje obećanih zarada česta pojava u fudbalu.

Naravno, ne bi bio ni prvi ni poslednji put. Nadam se samo da su Kinezi pošteni po tom pitanju i da kod njih ugovori imaju veću snagu nego kod nas ili u arapskom svetu. U svakom slučaju je šteta za Mažića, koji je u 47. godini, kao i za iskusnije fudbalere koji imaju po 34-35 godina da preskoče čitavu jednu sezonu. Stari se, godine prolaze – ocenjuje Đurović.

Ne može da se vrati u Srbiju

Mažić pauzu u Kini neće moći da iskoristi i vrati se na terene u srpskoj Superligi, objašnjava Raka Đurović.
- Nisam pravnik, ali mi zvuči logično da bi takvim potezom automatski prekršio ugovor s Kinezima i dao im mogućnost da raskinu ugovor na njegovu štetu. To mu nije potrebno. S druge strane, starosna granica za sudije u našem fudbalu je 46 godina, a Mažiću je 47. Preporuka UEFA je da arbitri koji su prešli granicu, ali još mogu da ispune norme i polože testove, dobiju dozvolu da sude i dalje. Ipak, nisam siguran da li se ta preporuka praktikuje kod nas – kaže Đurović.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top