Ovde ste
Home > Ekonomija > Hrvatsku eka pad zarada – B92

Hrvatsku eka pad zarada – B92


Zagreb — Izbijanjem korona-krize nivo zarada u Hrvatskoj nije se bitnije promenio.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, feedough

Foto: Depositphotos, feedough

Ipak, ekonomisti upozoravaju da se u narednom periodu moe oekivati da e primanja zaposlenih zbog snanog udara na privredu padati, a da e za oporavak biti potrebne godine.

Time se, ini se, zavrava viegodinje razdoblje u kojem su zarade u Hrvatskoj rasle.

Naravno, situacija nee biti ista u svim sektorima pa se moe oekivati da e zarade u delatnostima poput IT ak i nastaviti da rastu, ali uopteno gledano, nivo zarada u zemlji ve je poeo svoj put nanie, prenosi portal Index.

“Na poetku krize izazvane pandemijom korona virusa ve smo zabeleili smanjenje zarada u privatnom sektoru i zamrzavanje zarada u javnom sektoru. S obzirom na jaku krizu, realno je oekivati da e drava krajem godine u javnom sektoru ponovno postaviti pitanje zamrzavanja zarada, dok e, s druge strane, smanjenje zarada u privatnom sektoru, verojatno biti trajnijeg karaktera”, upozorio je eljko Lovrinevi iz zagrebackog Ekonomskog instituta.

Slina upozorenja dolaze i od Predraga Bejakovia iz Instituta za javne finansije, koji upozorava da u Hrvatskoj u sledee dve ili tri godine nee biti prostora za rast zarada.

On smatra da su ak vee anse da e se zarade u zemlji smanjivati.

U privatnom sektoru je taj proces ve zapoeo, a njegovo ubrzanje moe se oekivati na jesen, nakon zavretka ionako slabe turistike sezone.

Bejakovi ukazuje i na rast nezaposlenosti i velike trokove drave za borbu sa korona-krizom.

On dodaje da je produktivnost u Hrvatskoj slaba, kao i da bi rast zarada u takvim, kriznim uvjetima dodatno poljuljao poziciju Hrvatske na svetskim lestvicama konkurentnosti i u trci za privlaenje ulaganja.

Podaci dravne statistike za maj pokazuju da su prosene zarade u Hrvatskoj, uprkos krizi, i dalje rasle.

Prosena neto zarada u zemlji u maju je iznosila 6.655 kuna, to je realno 1,1 odsto vie nego u maju prole godine i 0,4 odsto vie nego u aprilu ove godine.

Ekonomisti upozoravaju da je ak i tako mali rast zarada pre svega rezultat vladinih mera da ouva radna mjesta, u sklopu kojih je drava pokrivala deo zarada zaposlenih.

U nastavku godine drava vie nee biti tako iroke ruke jer za to nema novca, a i sami poslodavci upozoravaju da nee imati drugog izbora nego ili da smanjuju zarade i otputaju zaposlene ili da staviti klju u bravu.

Kada je re o javnom sektoru, zarade u njemu ve su zamrznute do kraja godine, a Lovrinevi smatra da e drava pred kraj godine izai sa slinim zahtevom i pokuati da izdejstvuje odustajanje od ranije dogovorene poviice i u sledeoj godini.

“Moraemo u narednim godinama da se naviknemo na manje i na loije, ali nivo razvijenosti Hrvatske je takav da ne doputa vee zarade”, istie Bejakovi.

Lovrinevi ukazuje da povratak zarada i ivotnog standarda u Hrvatskoj na nivo pre izbijanja korona krize ne treba oekivati pre 2023. ili 2024. godine.

“Oporavak zarada i standarda u Hrvatskoj bit e vrlo spor. Za povratak na nuivo pre krize trebae nam godine”, zakljuuje Lovrinevi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top