Ovde ste
Home > Zdravlje > Lonar: Virus nee nestati dok ne doe vakcina

Lonar: Virus nee nestati dok ne doe vakcina


Ministar zdravlja Zlatibor Lonar istakao je danas da koronavirus ostaje sa nama sve dok se ne nae vakcina, a da e onda morati da se vakcinie velika veina ljudi.


Izvor: B92, Tanjug

Foto: Printscreen / B92

Foto: Printscreen / B92

“Nemojte da se zanosimo i ekamo neki datum da samo nestane”, istakao je ministar na konferenciji za novinare Kriznog taba.

Zato je ponovo apelovao na stanovnitvo da potuju sve mere, kao to su higijena, distanca i maske, kako bi se smanjio broj pacijenata u bolnicama, ime bi zdravstvene ustanove bile osloboene za pacijente koji nisu zaraeni koronavirusom.

“Imamo mnogo vie kovid negativnih pacijenata koji zahtevaju medicinsku pomo. Mi sada nemamo vremena da ekamo da se isprazni jedna bolnica od kovid pacijenata, pa da celu vraamo u normalan reim rada. Zbog duine koliko traje leenje moramo, kako se oslobaa jedan deo bolnice, da taj deo osposobimo i vratimo u normalni sistem”, objasnio je on.

Lonar je kazao da kada se oslobodi jedan deo bolnice treba najmanje etiri dana da se radi 24 sata, da bi se sprovele sve procedure dezinfekcije da bi se bezbedno taj deo vratio u rad sa nekovid pacijentima. Ujedno treba odmoriti radnike, uraditi im analizu, jer radnike nije mogue meati da rade u kovid i non kovid reimu.

Lonar je istakao da se smanjenje broja kovid pacijenata moe postii samo potovanjem mera i promenom navika.

“Nema dileme da to moe biti drugaije. Ako vratimo stare navike vrlo brzo emo anulirati aktuelne brojeve. Gde imamo da je situacija dobra tamo se pridravaju mera, a to su, na primer, Nemaka, Slovenija i Austrija. to mi ne bi mogli biti disciplinovani kao i oni? Nemaju oni druge mere, ve sve zavisi samo kako se ponaaju. Nema nikakvog oputanja, moemo da ivimo sa maskama, distancom”, rekao je on.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top