Ovde ste
Home > Ekonomija > Od preraevina najvie jedemo unku i salamu: Potroai ne znaju obavezni sastav virle

Od preraevina najvie jedemo unku i salamu: Potroai ne znaju obavezni sastav virle


Beograd, Ni, Novi Sad — Potroai u tri najvea grada nekoliko puta nedeljno jedu najvie unku i salamu a zatim trajne kobasice, patete i virle, navodi Centar potroaa Srbije.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/stockbp

Foto: Depositphotos/stockbp

Posle sprovedenog istraivanja koje je obuhvatili Beograane, Nilije i Novosaane, zakljuak je da unku nekoliko puta nedeljno konzumira 43,4 posto ispitanika, salamu neto vie od treine, trajnu kobasicu i patete neto manje od etvrtine a virle 13,2 procenta.

Od mesnih preraevina najee jedemo unku i salamu

“Ispitanici nemaju jasne metode prikupljanja podataka o kvalitetu proizvoda, kao ni kriterijume za procenu kvaliteta. Proceni pristupaju ili veoma svesno ili uopte ne vode rauna o tome ta i koliko esto kupuju”, zakljuak je CEPS-a.

Prilikom kupovine za potroae su najznaajniji ukus proizvoda i cena koju mogu da priute.

Vie od 60 posto potroaa zna da postoje pravilnici koji reguliu kvalitet proizvodnje, i znaajna veina njih veruje da se proizvoai pridravaju pravilnika.

“Na osnovu najnovijeg Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa i poluproizvoda i proizvoda od mesa, koji se primenjuje od 1. marta ove godine, za zatiene proizvode jasno su propisani sastojci od kojih ti proizvodi mogu da se proizvode, ega potroai nisu svesni, a najbolji primer za to je virla”, izjavila je presednica CEPS-a Vera Vida.

Ona je objasnila da kao zatien proizvod vaan za ishranu, naziv virla sada moe da nosi iskljuivo proizvod proizveden od propisanih sastojaka.

“Svi drugi proizvodi slinog izgleda, nemaju tako striktna ogranienja u pogledu propisanih sastojaka i ne mogu da nose naziv virla”, rekla je ona.

CEPS je istraivanjem utvrdio da ispitanici stariji od 56 godina u najveem procentu biraju virlu kao jedan od obroka.

Vida je istakla da je potroai nisu upoznati sa obaveznim sastavom virle, i dodala da bi inspekcijske slube trebalo da utvrde da li proizvoai potuju Pravilnik.

Istraivanjem CEPS je utvrdio da vie od polovine ispitanika ne ita paljivo spisak sastojaka uz obrazloenje da ne zna kako da proceni te informacije.

Najvie se informiu od prijatelja (65,6%) zatim putem medija (59,6%), preko lanova porodice (47,3%) i tako to proitaju neku informaciju na drutvenim mreama (39,5%). Potroai se najmanje informiu od strane strunjaka, tek svaki sedmi, a nijedan ispitanik nije naveo da prati neki portal koji se bavi temom kvaliteta namirnica i ishrane.

CEPS navodi da potroai uglavnom veruju da ako se sve konzumira umereno i povremeno, mogu da uivaju u bilo kom proizvodu.

Vida istie da je interesantno da ba virle ispitanici povezuju sa prijatnim emocijama, i dodaje da ih obrok koji ukljuuje virle ih podsea na lepe, rastereene i prijatne trenutke iz detinjstva.

“Prema stavovima i miljenju potroaa koji biraju virle, najee se opredeljuju za CARNEX virle, od pet ponuenih vodeih proizvoaa na teritoriji Srbije. One su istovremeno i najprodavanije “, izjavila je Vida.





Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top