Ovde ste
Home > Vesti > Makron stigao u Bejrut: “Pomo nee zavriti u korumpiranim rukama” VIDEO

Makron stigao u Bejrut: “Pomo nee zavriti u korumpiranim rukama” VIDEO


Predsednik Francuske Emanuel Makron stigao je danas u Bejrut da izrazi podrku nakon razorne eksplozije u luci koja je priinila veliku materijalnu tetu.


Izvor: Beta, Tanjug

I u kojoj je, prema poslednjim podacima, stradalo 137 ljudi.

Iz Makronovog predsednitva ranije danas su rekli da e ga saekati libanski predsednik Miel Aoun, te da je cilj posete da Libanu pokae da nije sam.

Kasnije tokom dana, Makron e u predsednikoj palati imati sastanke sa najviim zvaninicima, kao i sa predstavnicima civilnog drutva.

Francuska je, kao jo neke zemlje, poslala ekipe hitne pomoi i spasilake ekipe.

Libanu, koji je ve u ekonomskoj krizi, bie potrebna ira pomo medjunarodne zajednice.

Makron je ponudio podrku Francuske narodu Libana tokom nakon stravine eksplozije u tom gradu, ali je upozorio da e ta krizom pogoena zemlja “nastaviti da tone” ako njeni lideri na sprovedu reforme.

On je prvi strani lider koji je posetio prestonicu Libana nakon eksplozije u utorak, u kojoj je stradalo najmanje 135 ljudi, povreeno 5.000, a bez krova nad glavom ostalo 300.000.

Po sletanju u Bejrut, Makron je rekao da je solidarnost Francuske s narodom Libana bezuslovna, ali je rekao da eli da ukae politiarima u toj zemlji na neke neprijatne istine.

“Osim eksplozije, znamo da je ovde kriza ozbiljna, da ukljuuje istorijsku odgovornost aktuelnih lidera”, rekao je Makron novinarima.

On je upozorio da e, ako se ne sprovedu reforme, “Liban nastaviti da tone”.

U tom kontekstu, on je spomenuo reforme energetskog sektora, javne tendere i borbu protiv korupcije.

Francuski predsednik rekao je “besnoj gomili” u centru Bejruta da francuska pomo nee otii u “korumpirane ruke”, kao i da e traiti novi sporazum sa politikim zvaninicima.

“Garantujem vam ovo – pomo nee otii u korumpirane ruke”, rekao je on demonstrantima dva dana nakon eksplozije, prenosi Rojters.

Makron je dodao i da je doao u Liban kako bi tamonjim zvaninicima ponudio novi politiki sporazum.

Kako se navodi, okupljena masa pozdravila ga je i zatraila mu da pomogne u svrgavanju aktuelnog reima.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top