Ovde ste
Home > Život > Kralj Aleksandar I Karaorevi imao je tetovau preko celih grudi, a evo kako je izgledala – Vesti – ivot

Kralj Aleksandar I Karaorevi imao je tetovau preko celih grudi, a evo kako je izgledala – Vesti – ivot


Tetovae nisu samo za buntovnu omladinu i zatvorenike kako to stereotipi esto propisuju. Neke od najveih istorijskih linosti imale su tetovae skrivene na svom telu, za ljude sa naih prostora verovatno je najvee iznenaenje to da je kralj Aleksandar I Karaorevi imao jednu. I to preko celih grudi!


Izvor: Istorijski zabavnik

Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karaorevi imao je preko grudi istetoviranog krunisanog orla. Izgled ove ptice bio je slian germanskim heraldikim motivima sa pruskih plemike grbove, ali nije bio identian.

Tetovaa kralja Aleksandra prikazivala je jednoglavog orla iroko rairenih krila, sa maem u jednom i arom u drugoj kandi. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva.

To da je jugoslovenski kralj “Ujedinitelj” bio tetoviran decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek akon Nenad Jovanovi prikupljajui materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovae.

Kao to se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnou ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi.

To nije bila retkost meu vladarima onog vremena (na primer, i car Nikolaj II Romanov bio je tetoviran), ali izbor simbola je neobian naroito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je oznaio kraj nemakog carstva iji je ovo bio simbol, pie Istorijski zabavnik.

Zato je, istoriari se slau, tetovaa nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlaim danima, ili nakon, ali u ast njegovog venanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inae drevni simbol moi – sa njim su prikazivani i Zevs i Juputer, a u hrianstvu je simbol Jovana Bogoslova.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top