Ovde ste
Home > Zdravlje > Prevencija na kovid 19 na usta ulazi: Evo šta da jedemo da bismo smanjili rizik od infekcije VIDEO

Prevencija na kovid 19 na usta ulazi: Evo šta da jedemo da bismo smanjili rizik od infekcije VIDEO


Ako se vlade država ne budu ponašale odgovorno, pandemija korona virusa neće biti sezonskog karaktera, kažu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. I građani moraju da se ponašaju odgovorno, nose maske, drže distancu, ali i da rade na sopstvenom imunitetu. Treba li da piju vitamin C, cink, selen, sunčaju se i vode računa o ishrani? Saveti su nam neophodni.


Izvor: B92, Prva TV

Foto: Printskrin/TV Prva

Foto: Printskrin/TV Prva

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić kaže da treba ojačati, prvu liniju imunteta, odnosno kako se to naziva “naivni imunitet” i siguran je da pojedine namirnice mogu da pomognu u izgradnji imuniteta. Navodi da su antioksidansi važni ali oni gase požar već nastalih infekcija, i naglašava da su beta glukani bitni za prevenciju.

Ovas i zob su bogati beta glukanima, kao i bukovača i to više nego šampinjoni, i treba jesti dva puta nedeljno bukovaču u raznim varijantama, smatra Perišić.

Dodaje da je i pivski kvasac bitan, ali navodi i tartufe, koji su takođe i afrodizijak.

“Beta glukani će pomoći da naša bela krvna zrnca prepoznaju kovid i druge viruse i sprečiće da oni uđu u naš organizam”, navodi Perišić za TV Prva.

Navodi da je taj naivni imunitet, koji je na prvoj liniji odbrane od virusa, vrlo razvijen kod dece, stoga kod beba virus dođe do membrana i tu se zaustavlja. Zbog toga bebe budu pozitivne na kovid a nemaju nikakve simptome.

Ističe da treba dva do tri puta nedeljno jesti pečurke, a svako jutro ovsenu kašu koja takođe sprečava dijabetes.

Decu treba da navikneo da jedu ribu tri puta nedeljno jer su one bogate kalcijumom i vitaminom D.

Dodaje i da se ne treba izlagati mnogo suncu, čak napominje da deca smeju samo pola sata da se sunčaju i to samo noge i ruke.

Na pitanje da li treba jesti slaninu i mast, Perišić navodi da mast od mangulice, tj žuta mast, nije opasna, dok belu mast treba izbegavati.

Pogledajte prilog.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top