Ovde ste
Home > Tehnika > Danas IBM-ov prvenac slavi 39. roendan: Da li se seate svog prvog raunara?

Danas IBM-ov prvenac slavi 39. roendan: Da li se seate svog prvog raunara?


Prolo je 39 godina od kada je amerika kompanija IBM predstavila svoj prvi PC. Evo kako je sve poelo.


Izvor: B92

Foto: EPA-EFE/IBM/HO

Foto: EPA-EFE/IBM/HO

Na elu grupe koja je razvijala raunar bio je Bil Lou. Nisu hteli da se prodaje raunar koji nee prihvatiti veina ljudi i bili su svesni toga da je pred njima dug
posao, pie na njihovom zvaninom sajtu.

U timu je bilo 12 osoba koje su svakodnevno radile na razvoju hardvera i softvera. Sutina njihove ideje je bila uvek ista. Kako je vreme odmicalo, uspeh je bio sve vei.

Iskustvo rada na ovom projektu ispriao je Dejv Bredli, koji je osmislio “korisniko okruenje”, odnosno “user interface”.

“itav mesec smo se sastajali ujutru kako bismo se dogovorili koje funkcije raunar mora da ima. Popodne bismo donosili konane odluke. Tako smo poeli da gradimo prototip koji je kasnije preuzela kompanija, tada malo poznata – Microsoft”, prisetio se.

Cilj im je bio da sve bude jednostavno i da ne odstupaju od planiranog. Spomenuti tim je odluio da pree preko granica koje je IBM do tada postavio, prenosi portal Kliks.

U plesnoj dvorani hotela Waldorf Astoria u Njujorku, IBM je novinarima 12. avgusta 1981. godine predstavio prvi PC, koji je tada kotao 1.565 dolara. Tada je to bila velika inovacija – mogao je da se prikljui na TV, da se koristi za video-igre i obraivanje teksta.

Monitor je imao viebojnu projekciju slike, mogli ste da prikljuite tampa i imao je ita disketa. Osim toga, imao je vrlo napredne tehnike karakteristike za to vreme. Tranja je bila velika, a uticajni mediji poput Njujork Tajmsa ili Njuzvika, imali su samo rei hvale.

Da li se vi seate ovog IBM-ovog prvenca? Koji je bio va prvi raunar? Piite nam u komentarima.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top