Ovde ste
Home > Tehnika > Koliko termalne paste vam je zaista potrebno, i kako da je nanesete?

Koliko termalne paste vam je zaista potrebno, i kako da je nanesete?


Veina ljudi koji koriste raunar, bar jednom se susrela sa izrazom “termalna pasta”. Meutim, da li znate emu ona tano slui i kako da je pravilno nanesete?


Izvor: B92, How to Geek

Foto: depositphotos/Scharfsinn

Foto: depositphotos/Scharfsinn

Termalna pasta (poznata i kao “termalna mast”, “termalni materijal” ili “termalni gel”) je polutena supstanca koja se nanosi na metalni deo kuita procesora na vaem raunaru i omoguava efikasno hlaenje, odnosno spreava da se va raunar pregreje i tako pone da se kvari.

Za poetak – nanosi na vrh CPU-a, a ne na dno. Dakle – stavljate je na metalnu plou (tamo gde se tampaju podaci proizvoaa i modela), a tamo gde vidite na desetine kvadratia ili iglica.

Takoe, imajte na umu i da moda ve imate termalnu pastu na kuleru koji je doao zajedno sa vaim raunarom. Proverite plou tamo gde se nalazi mali ventilator, i ako ima sivkaste tragove po sebi, onda je pasta ve tu.

Tanu koliinu termalne paste koja vam je potrebna, najbolje je opisati ovako: “ne mnogo”.

Svi veliki proizvoai preporuuju da nanesete samo malo paste, odnosno kapljicu veliine graka, i to direktno na sredinu procesora pre nego to stavite kuler. Moda e vam trebati malo vie ako imate neki veliki procesor, ali u principu, centimetar u preniku je sasvim dovoljan.

Ne brinite ako nije savreno ujednaeno, i ne pokuavajte da rairite pastu svuda po procesoru. Dovoljna je jedna kap, a toplota e odraditi svoje i sve rasporediti kako treba.

Ako ste i dalje zabrinuti, zapamtite ovo: premalo termalne paste je bolje nego previe. S obzirom na to da su kuler i procesor blizu, previe paste se moe proiriti van ploe i otetiti procesor.

Ako nanesete premalo paste i raunar se zagreva, uvek moete naneti jo, ali ienje paste iz rupica na matinoj ploi je mnogo problematinije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top