Ovde ste
Home > Tehnika > DA LI STE ČULI ZA “TERMALNU PASTU”? Svi koji koriste računar su je barem jednom KORISTILI, evo kako se pravilno nanosi!

DA LI STE ČULI ZA “TERMALNU PASTU”? Svi koji koriste računar su je barem jednom KORISTILI, evo kako se pravilno nanosi!


Termalna pasta (poznata i kao “termalna mast”, “termalni materijal” ili “termalni gel”) je polutečna supstanca koja se nanosi na metalni deo kućišta procesora na vašem računaru i omogućava efikasno hlađenje, odnosno sprečava da se vaš računar pregreje i tako počne da se kvari.

Za početak – nanosi na vrh CPU-a, a ne na dno. Dakle – stavljate je na metalnu ploču (tamo gde se štampaju podaci proizvođača i modela), a tamo gde vidite na desetine kvadratića ili iglica.

Takođe, imajte na umu i da možda već imate termalnu pastu na kuleru koji je došao zajedno sa vašim računarom. Proverite ploču tamo gde se nalazi mali ventilator, i ako ima sivkaste tragove po sebi, onda je pasta već tu.

Tačnu količinu termalne paste koja vam je potrebna, najbolje je opisati ovako: “ne mnogo”.

Svi veliki proizvođači preporučuju da nanesete samo malo paste, odnosno kapljicu veličine graška, i to direktno na sredinu procesora pre nego što stavite kuler. Možda će vam trebati malo više ako imate neki veliki procesor, ali u principu, centimetar u prečniku je sasvim dovoljan.

Ne brinite ako nije savršeno ujednačeno, i ne pokušavajte da raširite pastu svuda po procesoru. Dovoljna je jedna kap, a toplota će odraditi svoje i sve rasporediti kako treba.

Ako ste i dalje zabrinuti, zapamtite ovo: premalo termalne paste je bolje nego previše. S obzirom na to da su kuler i procesor blizu, previše paste se može proširiti van ploče i oštetiti procesor.

Ako nanesete premalo paste i računar se zagreva, uvek možete naneti još, ali čišćenje paste iz rupica na matičnoj ploči je mnogo problematičnije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top