Ovde ste
Home > Život > Kora o sarkofazima naenim u Srbiji: “Sve oi su uprte u Viminacijum” VIDEO – Nauka – ivot

Kora o sarkofazima naenim u Srbiji: “Sve oi su uprte u Viminacijum” VIDEO – Nauka – ivot


Moete li da zamislite da postoji jedna oblast u Srbiji koju korona nije zaustavila, niti usporila? I to sa kakvim rezultatima: Za sada – tri olovna sarkofaga sa skeletima i artefaktima koji su pronaeni u njima.


Izvor: B92, Prva TV

Foto: Printscreen / Prva

Foto: Printscreen / Prva

U vie decenija na Viminacijumu je istraeno 14.500 grobova, a kako kae direktor arheolokog instituta Miomir Kora, samo je 30 naeno sa sarkofazima.

Novootkriveni primerci iz Viminacijuma predstavljaju dragocen doprinos, pogotovo kada se ima u vidu da su dva neopljakana, i da je njihov skeletni materijal izuzetno pogodan za detaljnije analize i multidisciplinarna istraivanja.

“Ovi koje smo mi sada pronali bili su neopljakani, stoga su zaista vredni”, kae Kora.

Arheolozi su za manje od tri meseca rada ovde istraili vie od 170 grobova, u kojima je otkriveno preko 300 artefakata, a u takve spadaju i tri sahrane izvrene u olovnim sarkofazima.

Smatra se da su se u sarkofazima od olova sahranjivali ljudi poreklom iz istonih provincija rimske drave (Palestine i Izraela), koji su selei se ovaj obiaj preneli i u druge delove carstva.

“Postoji dva naina sahranjivanja: Spaljivanje i skeletno sahranjivanje”, objanjava Kora.

“Treba zamisliti jedan Viminacijum kao grad sa 30.000 stanovnika, na raskrsnici puteva, Dunav je tu prolazio. Viminacijum ima tu jedinstvenost.”, kazao je Kora gostujui na TV Prva.

On je dodao da je samo 3 odsto kapaciteta istraeno, ali radi se o ogromnom prostoru: “Viminacijum e za 40 godina biti najznaajniji lokalitet u Rimskoj imperiji”.

Opirnije u video-materijalu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top