Ovde ste
Home > Putovanja > Nema mora ove godine? Ništa strašno, ovi vodopadi u Srbiji će vas rashladiti FOTO

Nema mora ove godine? Ništa strašno, ovi vodopadi u Srbiji će vas rashladiti FOTO


Foto: Depositphotos / devteev

Foto: Depositphotos / devteev

S obzirom na to da se leto bliži kraju, a granice omiljenih zemalja za letovanje nisu otvorene – ne preostaje nam ništa drugo nego da upoznajemo Srbiju.

Srbija je zemlja koja obiluje prirodnim bogatstvima: Jezera, reke, planine, a vodopadi su takođe nešto što našoj zemlji nije nepoznanica.

Iako možda nisu visoki nekoliko stotina metara, ušuškani u netaknutu prirodu, vodopadi Srbije imaju poseban šarm. Predstavljamo vam neke koje biste ovo leto mogli da obiđete.

1. Lisine

Zbog izuzetne lepote vodopad Lisine proglašen je rezervatom prirode od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države. Nalazi se u blizini Resavske pećine i Despotovca, a za razliku od većine, dosta je pristupačan, pa je iz godine u godinu sve popularniji među turistima.

2. Gostilje

U neposrednoj blizini Zlatibora, opkoljen bogatom bukovom i borovom šumom, nalazi se Gostiljski vodopad. Na gostiljskoj reci ispred ušća u reku Katušnicu voda se obrušava sa 20 metara visoke krečnjačke litice.

3. Pilj

Na Staroj planini, inače mestu s najviše vodopada, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, a čine ga dve kaskade, Gornji i Donji Pilj. Vodopad Pilj na dnu formira veliki vrtlog.

4. Mokranjske stene

Desetak kilometara južno od Negotina, na stenovitom uzvišenju Sikolska reka stvorila je vodopad i ispod njega jezero.

5. Jelovarnik

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar. Smešten je u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, geolozi su ga otkrili tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top