Ovde ste
Home > Kultura > Oktoberfest u Minhenu otkazan prvi put posle 70 godina, ali e u Kini ipak biti odran

Oktoberfest u Minhenu otkazan prvi put posle 70 godina, ali e u Kini ipak biti odran


Zbog pandemije korone Oktoberfest je otkazan – u svom izvornom obliku i na dobro poznatom mestu, u Minhenu. Ali on na razliite naine i na razliitim mestima ipak ivi. Pa ak i u Kini.


Izvor: DW

Ilustracija/Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff

Ilustracija/Foto: Getty/Alexander Hassenstein / Staff

Minhenski Oktoberfest – sa vie od est miliona posetilaca godinje, ogroman ekonomski faktor za grad i region – ove godine nee biti odran. Iako je od svog nastanka 1810. otkazan 24 puta – izmeu ostalog i zbog ratova i epidemija kolere – to se u poslednjih 70 godina nije desilo.

A onda je dola korona. Premijer Bavarske Markus Zeder objavio je jo 21. aprila da će Oktoberfest biti otkazan.

Zamena koja to nije

Umesto toga, u Minhenu se po prvi put ove godine odrava manifestacija “Leto u gradu”. Pored mnogih tandova irom grada su postavljeni razni vaarski ureaji za zabavu, vrteke i recimo najvei mobilni vodeni rolerkoster na svetu. Nije to zamena za Oktoberfest, kau gradski oci, nego eksperiment.

Naime, “Leto u gradu” je organizovano tako da pravila higijene i rastojanja u vremenu korone mogu da se potuju. Mesta za zabavu, jelo i pie su ratrkana po gradu tako da pre svega nema guve koja je tipina za Oktoberfest.

Manifestacija, koja je zapoela 24. jula i traje bar do 6. septembra, takoe bi trebalo da prui podrku vlasnicima tandova i zabavnih parkova koji su veoma pogoeni pandemijom – oni naime ne moraju da plaaju zakupninu za prostor, to je apsolutna novina za ovakve vrste manifestacija.

Foto: Getty/Hannes Magerstaedt / Stringer

Foto: Getty/Hannes Magerstaedt / Stringer

To je dobro za njih, ali s obzirom da su atrakcije ratrkane po ulicama i trgovima Minhena, posetioci verovatno neće osetiti pravi Oktoberfest. Ali to i nije bila namera. Uostalom, to nije Oktoberfest. Ali moda ipak postoji zamena Oktoberfest?

Originalni Oktoberfest u minijaturi

U svakom sluaju, minhenski Oktoberfest je manje poznat po tandovima sa slatkiima ili vrtekama, nego po brojnim dinovskim pivnicima u atorima Minhenskih ugostitelja. E oni su sebi organiozovali alternativu – zove se Virtshausvizn. Predvieno je da pone 19. septembra.

Tada je trebalo da pone Oktoberfest – koji se inae u Bavarskoj jednostavno zove Vizn – u prevodu livada. Dakle ova alternativa izgleda tako to e restorani u centru grada nuditi pivo, piletinu, kolenice i perece – tipine za Oktoberfest, a moda e biti ak i bavarske pleh muzike.

Moda je ovo blie originalu nego “pravi” Oktoberfest? Gregor Lemke, portparol gostioniara u centru Minhena, za minhenske novine “tz” je rekao: “Godine 1810. kada je odran prvi Oktoberfest, nije bilo atora sa hranom i piem. Ljudi bi posle zabave odlazili u gradske gostionice. Aha. Original se vraća zbog korone. Pa, moda malo”.

Ipak, onaj pravi Oktoberfest se odrava – dobrih 8.000 kilometara daleko od Minhena.

Najveći Oktoberfest na svetu 2020. u ingdau

Ko bi pomislio da se, zbog korone, najveći Oktoberfest u svetu ove godine nee odrati u zemlji porekla Oktoberfesta, već u dravi porekla virusa corone? Ironija pandemije, mogli bi se rei.

Do sada je Festival piva u istonom kineskom gradu ingtao smatran drugim najvećim Oktoberfestom na svetu. Poto su ove godine zbog korone otkazani ne samo original u Minhenu, ve i mnogi drugi irom sveta koji se organizuju po ugledu na minhenski Oktoberfest, festival u Cingtaou e ove godine verovatno po prvi put dobiti titulu najvećeg Oktoberfesta na svetu.

Foto: Getty/Vincenzo Buscemi / Stringer

Foto: Getty/Vincenzo Buscemi / Stringer

Najveći festival piva u Kini, koji organizatori vole da zovu “Kineski oktoberfest”, već je poeo i trajaće do 23. avgusta. Oekuje se nekoliko stotina hiljada ljudi. Posetioci moraju da se registruju, da nose maske a na ulazu se meri telesna temperatura. ini se da to nema negativan uticaj na broj posetilaca. Prema kineskim dravnim medijima, na otvaranje je dolo vie posetilaca nego prole godine.

Dva koncepta – nema reenja

Dakle, Oktoberfest u Minhenu se ove jeseni ne odrava. Umesto toga, u Minehnu su dve nove manifestacije, “Leto u gradu“ i Virtshausvizn – po pravilima korone.

U kineskom ingdau, meutim, odrava se Oktoberfest, gotovo kao da se nita nije dogodilo. ak i ako postoje zatitne mere, izgleda da to ljudima tamo ne smeta.

No, ni bavarski ni kineski nain ne bi trebalo da zadovolje ljubitelje pravog Oktoberfesta u Minhenu.

Ali, na zvaninoj veb stranici Oktoberfesta pie sledeće: “Tradicionalni poetak sledeeg Oktoberfesta je u subotu, 18. septembra 2021. u 12 asova”. Nadajmo se da će tako i biti.

Izvorni link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top