Ovde ste
Home > Vesti > Hrvatskoj preti austrijska crvena lista

Hrvatskoj preti austrijska crvena lista


Hrvatska bi se mogla veoma brzo nai na austrijskoj crvenoj listi rizinih regiona.


Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

To znai da e svi koji budu putovali u tu zemlju pri povratku u Austriju morati da urade PCR test, a na to ukazuje dananja izjava ministra zdravlja Austrije Rudolfa Anobera.

Anober je na konferenciji za tampu rekao da je aktuelni broj od 282 novozaraenih u Austriji alarmantan i da e biti detaljno analiziran do veeras.

“Po tom broju nalazimo se u trendu koji je prisutan u Evropi, ali moramo da nastojimo da taj trend stabilizujemo. Analiziraemo da li je potrebno dalje pootravanje mera vezanih za putovanje u inostranstvo, a s tim u vezi bie razmotrena i Hrvatska”, najavio je ministar.

Anober je rekao da je Austrija u kontaktu sa svojim susedima, odnosno sa Slovenijom, kada je re o Hrvatskoj.

Preneo je da je uo glasine o tome da se u Hrvatskoj ne testira dovoljno ljudi, te da se u zvaninim izvetajima umanjuje broj novoobolelih, ali je i rekao da za to ne postoje dokazi, kao ni za glasine u vezi s drugim zemljama.

Upozorio je da se tu radi o pitanju koje se tie EU koja mora da se pobrine da doe do verifikacije takvih navoda.

Najavio je i da e se Austrija sa drugim lanicama EU usaglasiti.

Anober je ponovio da e analiza klastera pokazati koliko ima sluajeva vezanih za Hrvatsku, ali i dodao da brojevi iz pokrajina Tirol i Korukoj pokazuju kakvo je stanje.

Mera izdavanja upozorenja za putovanje u Hrvatsku, odnosno stavljanje te zemlje na listu rizinih regiona, bie, ako do nje doe, doneta od strane Ministarstva inostranih poslova u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Kazao je da bi bilo uvek bolje imati prelazni rok za primenu te mere, izuzev ako je situacija akutna.

Inae mnogi Austrijanci su na more krenuli upravo u Hrvatsku, gde su oduvek znaajno prisutni meu stranim turistima. U proteklih par nedelja sve je vie klastera novozaraenih u Austriji koji se dovode u vezu sa boravkom u Hrvatskoj.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top