Ovde ste
Home > Život > Prava ekološka katastrofa, snimci pokazali izlivanje 1.000 t nafte – Vesti – Život

Prava ekološka katastrofa, snimci pokazali izlivanje 1.000 t nafte – Vesti – Život


Korali koji vekovima žive na obodu Mauricijusa ugroženi su naftom prolivenom iz olupine japanskog tankera, kažu naučnici.


Izvor: Tanjug

Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES / HANDOUT

Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES / HANDOUT

Na satelitskim snimcima vidi se 1.000 tona izlivene nafte koja se širi severno duž obale sa mesta izlivanja u tirkiznim vodama morskog parka Blu Bej, prenosi Rojters.

Naučnici tvrde da šteta prourokovana izlivanjem može decenijama da utiče na Mauricijus i njegovu ekonomiju zavisnu od turizma.

“Ovo izlivanje nafte dogodilo se u jednom od najosetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosetljivijem”, rekao je okeanograf i inženjer zaštite životne sredine Vasen Kaupaimuto sa ostrva, gde je nadgledao katastrofu.

Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES / HANDOUT

Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES / HANDOUT

Prema njegovim rečima, biće potrebne decenije da se oporavimo od ove štete, a neki od grebena se možda nikada neće oporaviti.

Nafta dolazi sa japanskog broda MV Vakašio, koji se 25. jula nasukao na greben. Još uvek nije jasno zašto je brod plovio tako blizu obale.

Foto: EPA/ Etat-major des Armées / HANDOUT

Foto: EPA/ Etat-major des Armées / HANDOUT

Otprilike nedelju dana kasnije, nafta je počela da curi. Međutim, protok je zaustavljen, kažu vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu sa broda.

Vlasnik broda Nagašiki Šiping rekao da će se suočiti sa svojom odgovornošću i proceniti nadoknadu za katastrofu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top