Ovde ste
Home > Zdravlje > Strunjaci upozoravaju da su zbog dezinformacija o kovid-19 esta trovanja i fatalni ishodi

Strunjaci upozoravaju da su zbog dezinformacija o kovid-19 esta trovanja i fatalni ishodi


Prema rezultatima istraivanja objavljenima u asopisu “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” oko 5.800 osoba je hospitalizovano zbog posledica verovanja u lane informacije na drutvenim mreama o koronavirusu.


Izvor: Hina, N1

Ilustracija/Foto: depositphoto/halfpoint

Ilustracija/Foto: depositphoto/halfpoint

Mnogi su preminuli nakon to su pili metanol ili sredstva za ienje na bazi alkohola pogreno verujui da ti proizvodi tite odnosno lee od virusa, prenosi BBC.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se epidemija lanih vesti odnosno “infodemija” u vezi sa kovidom-19 iri jednako brzo kao i sam virus, a teorije zavere, glasine i stigmatizacija u drutvu obolelih doprineli su smrti i povredama ljudi.

Mnoge su rtve sledile savete koji su im liili na prave zdravstvenim savete kao to su konzumiranje velike koliine belog luka i uzimanje velike koliine vitamina kao nain spreavanja zaraze, navode autori studije. Drugi su konzumirali napitke poput kravljeg urina, prenosi Hina.

Takvo ponaanje moglo je da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje tih ljudi, upozorili su naunici. Oni zakljuuju da je na meunarodnim telima, vladama i drutvenim mreama da se bore protiv epidemije lanih informacija.

Tehnoloke kompanije koje upravljaju drutvenim mreama izloene su kritikama da sporo reaguju na taj problem, a i zakonodavna tela su spora u regulisanju odgovornosti za irenje lanih vesti.

Drutvene mree omoguile su prevarantima da iskoriste pandemiju prodajui nedelotvorna sredstva protiv virusa, pa su ljudi uplaivali novac za “udesne mineralne preparate”, a dobijali razblaeni izbeljiva.

Isto tako, protivnici vakcinacija mogli bi putem drutvenih mrea da ubeuju ljude da se ne vakciniu, a dezinformacije mogu da budu veoma opasne, upozoravaju lekari.

Uprkos tome to drutvene mree sada uklanjanju ili oznaavaju kao netane sve dezinfromacije o koronavirusu nedavna anketa u SAD pokazala je da 28 odsto Amerikanaca veruje da ameriki milijarder Bil Gejt eli da uz pomo vakcine ljudima ugrauje mikroipove.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top