Ovde ste
Home > Ekonomija > Priroda “zbunila” voe: Nakon jabuka, usred leta procvetale i kupine FOTO

Priroda “zbunila” voe: Nakon jabuka, usred leta procvetale i kupine FOTO


Topola — Berba kupine u podnorudnikim selima uveliko traje i dok je cena jo uvek diskutabilna, voari su zadovoljni rodom i kvalitetom ovogodinjih plodova.


Izvor: RINA

Foto: Rina

Foto: Rina

Prilikom berbe Bojan Mijailovi iz sela Vojkovci kod Topole u zasadima ovog voa uoio je neobinu pojavu.

“Pojedine grane potpuno su procvetale kao da su prolee. Uz plodove, moe da se beru i cvetovi. Kupine gajim dugo godina, ali ovo se prvi put deava. Nadam se da ovo cvetanje kad mu vreme nije, nee uticati na rod sledee godine“, rekao je Bojan za RINU.

Prema njegovim reima, stari su govorili da kada voe ponovo procveta bie otra i duga zima, meutim, strunjaci iz oblasti voarstva ovakvu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

“Klima se dosta promenila, a biljka ne moe da prepozna datum, vremenske prilike je mogu zavarati, zbog toga se deavaju ovakve pojave. U biljci dolazi do fiziolokog poremeaja pa na nekim rodnim granicama moe doi do plodonoenja i cvetanja u isto vreme”, objanjava biolog Duko Brkovi.

Foto: Rina

Foto: Rina

Cvetanje kupina u avgustu, nije prva ovakva pojava u Topoli, jer su pre nepunih mesec dana u vonjaku Radenka Androvia procvetale jabuke.

“uo sam i viao da voe ponekad ponovi svoje cvetanje u jesen, ali u letnjim mesecima jo nisam. Sada je na jednoj grani cvet, na drugoj plod”, izjavio je Radenko.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top