Ovde ste
Home > Vesti > “Promena vlasti bila bi prekretnica za Crnu Goru”

“Promena vlasti bila bi prekretnica za Crnu Goru”


Promena vlasti u Crnoj Gori znaila bi pozitivnu prekretnicu za tu najmanju balkansku dravu jer bi ubrzala njen put ka lanstvu u EU.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ natanaelginting

Ilustracija: Depositphotos/ natanaelginting

Uz to, Crna Gora bi relaksirala odnose u regionu Zapadnog Balkana, navodi Meunarodni institut za bliskoistone i balkanske studije iz Ljubljane u analizi uoi parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji e biti odrani 30. avgusta.

Istraivanja javnog mnjenja u Crnoj Gori predviaju visoku izlaznost na predstojeim izborima, ak iznad 70 odsto, a odnos snaga izmeu vladajueg bloka i opozicije je zasad u korist opozicije, navodi IFIMES.

IFIMES navodi da bi, iako na raspolaganju ima neograniene finansijske i druge resurse, vladajua Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovia mogla bi da pobedi “samo u sluaju (pred)izbornih manipulacija i izborne prevare”.

Analitiari IFIMES-a stoga postavljaju pitanje: Da li e Evropska unija priznati rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i posle toga sazvati vanredni samit EU, kao u sluaju predsednikih izbora u Belorusiji, i postupiti po istoj analogiji zbog neregularnih izbora nametenih od Ðukanovievog reima?

Paralela izmeu beloruskog lidera Aleksandra Lukaenka i Ðukanovia postoji imajui u vidu i njihov dug sta na elnim pozicijama u njihovm dravama, navode analitiari IFIMES-a, napominjui da Ðukanoviev reim traje ak pet godina due od reima Lukaenka, koji, kako se istie u tekstu, pored toga “nema ratnu prolost i nije bio umean u poinjene ratne zloine, kao Ðukanovi”.

DPS i Ðukanovi “svakodnevno plasiraju priu o navodnoj ugroenosti dravnosti Crne Gore od tzv. velikosrpskog projekta, Srpske pravoslavne crkve i Rusije”, stoji u analizi, u kojoj se takoe naglaava da je Crna Gora lanica NATO-a i da je niko nee napasti, kao i da e odlaskom Ðukanovia biti ubrzan njen put u EU.

Scenariom unijatizacije kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Ðukanovi bi mogao da pokua da povrati izgubljenu naklonost Zapada – CPC bi time osigurala kanonsko priznanje, a Ðukanovi bi se “dodvorio” Zapadu, posebno katolikoj Evropi, navodi IFIMES.

Meutim, zapadni saveznici “trae osobu i/ili politiku opciju koja bi uspela da zaustavi stalne politike tenzije u Crnoj Gori i konano krene u obraun sa kriminalom Mila Ðukanovia, koji je meunarodnih razmera”, stoji u analizi.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top