Ovde ste
Home > Automobili > OTVOREN PROZOR ILI KLIMA – Šta mislite da troši više goriva? ODGOVOR ĆE VAS U NAJMANJU RUKU ZBUNITI!

OTVOREN PROZOR ILI KLIMA – Šta mislite da troši više goriva? ODGOVOR ĆE VAS U NAJMANJU RUKU ZBUNITI!


Kada kupujemo automobil “mora obavezno da ima klimu”! Kod nas je skoro nemoguće prodati nov (a tako je i sa polovnim) automobil bez klime. Kod Nemaca, pak, čak 5-7 odsto automobila godišnje se proda bez klime! Sad da li je u pitanju drugačije vremensko podneblje, ili nešto drugo je pitanje na koje samo Nemci mogu da odgovore.

Ipak, svedoci smo da mnogo vozača u gradu pretežno, vozi automobil sa spuštenim prozorskim staklima, iako imaju klimu.

– Nema svrhe na kratkim relacijama, kada uđem u auto koji je stajao na suncu, da palim klimu. Samo potrošim više goriva – objašnjava nam jedan beogradski vozač.

reuter

I zaista automobili sa klima uređajima kada su “upaljeni” troše nešto više goriva. Međutim, istraživanja su pokazala da i automobil sa spuštenim staklima, zato što gubi na aerodinamici, povećava otpor vazduha, pa samim tim troši i više goriva.

Dakle, savet je provetrite prvo dobro zagrejan automobil, pa onda uključite klimu. I u gradu, i na kraćim deonicama. Ako vam ovaj savet baš i ne deluje “obavezujuće”, sledeći podatak bi morao da vas natera da uvek prednost dajete klima uređaju.

Alergije

Sve češće i sve žešće. I automobil sa klimom koja nema polenski filter (skoro svi noviji ga imaju) je prepreka za ulazak alergena (sada je u jeku ambrozija) u kabinu vozila. Naravno, potrebno je da održavate klima uređaj u skladu sa preporukama proizvođača.

Ako vam i polen nije dovoljna preporuka potežemo još jedan adut!  Zagađenje. Gde je najzagađeniji vazduh? U gradovima, na prometnim saobraćajnicama, zakrčenim ulicama. U gradskoj gužvi.

U Srbiji godišnje, od zagađenja vazduha izazvanih auspusima vozila  umre oko 6.000 ljudi. To su podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. A najviše udišu upravo oni koji voze iza auspuha. Sa otvorenim prozorima!

Naravno, ni klima tu ne pomaže stopostotno, ali je svakako bolja opcija.

Ipak,  prema obavljenim studijama tima istraživača  predvođenog “Globalnim centrom za istraživanje čistoće vazduha” iz jednog engleskog univerziteta, izloženost štetnim materijama u vazduhu za oko 80 odsto je manja kada vozač uključi klima uređaj u odnosu na situaciju sa otvorenim prozorima.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top