Ovde ste
Home > Ekonomija > etrdeset godina od stvaranja istorije: Na dananji dan roena je “Solidarnost”

etrdeset godina od stvaranja istorije: Na dananji dan roena je “Solidarnost”


Pre 40 godina, 31. avgusta 1980, trajkai na poljskom brosogradilitu u Gdanjsku i komunistiki reim potpisali su istorijski sporazum.


Izvor: SEEbiz

Foto: Depositphotos, stevanovicigor

Foto: Depositphotos, stevanovicigor

Ovaj sporazum je omoguio uspostavljanje Solidarnosti, prvog nezavisnog sindikata u sovjetskom bloku.

Nezamisliv samo nekoliko nedelja ranije, sporazum iz Gdanjska postignut je nakon dva meseca drutvenih nemira irom Poljske koje je podstaklo poskupljenje mesa.

Protesti su se intenzivirali 14. avgusta kada je 17.000 radnika brodogradilita Lenjin u Gdanjsku krenulo u trajl zahtevajui, izmeu ostalog, vraanje otputenih radnika, slobodu osnivanja sindikata, ograniavanje cenzure, te oslobaanje politikih zatvorenika.

Leh Valensa – harizmatini govornik

Leh Valensa, 35-godinji elektriar u brodogradilitu koji je dobio otkaz etiri godine ranije zbog aktivizma, preskoio je visoki spoljni zid, pridruio se trajkaima i uskoro postao njihov voa, nametnuvi se kao harizmatini govornik.

Uprava je brzo popustila u nekoliko pitanja, ali su trajkai eleli vie, a posebno osnivanje slobodnih sindikata.

“Nisam dopustio da me komunisti prevare”, rei e Valensa godinama kasnije.

trajk je poprimio politiku dimenziju kad su mu se pridruili intelektualci disidenti koji su preuzeli savetodavnu ulogu.

Radnici su znali da postoji mogunost krvavog guenja trajka, jer se to dogaalo pre, ali su ih legendarne rei “ne bojte se” koje je godinu dana ranije izrekao poljski papa Jovan Pavle II. tokom poseta Varavi, prestonici duboko katolike zemlje.

Dan i no porodice i pristalice dolazile bi do zatvorenih vrata brodogradilita s hranom, piem i cveem pruajui trajkaima moralnu podrku. irom zemlje odravane su mise kao podrka trajku.

Potpredsednik vlade Miecislav Jagielski 22. avgusta vodio je vladino izaslanstvo na pregovore u Gdanjsk. Razgovori u brodogradilitu emitovani su preko zvunika, pie SEEbiz.

Sporazum o nezavisnom sindikatu

Vlasti i trajkaki odbor postigli su sporazum 31. avgusta u Gdanjsku.

Valensa je tada na televiziji proglasio okonanje trajka. Zapevao je nacionalnu himnu, a potpredsednik vlade mu se pridruio.

“Nismo dobili sve to smo eleli. Ali smo dobili ono to je bilo mogue u toj situaciji. Ostatak emo dobiti kasnije”, kazao je Valensa.

Tim je sporazumom odobren nezavisni sindikat – prvi u celom sovjetskom bloku – i predvieno je pravo na trajk, ogranienje cenzure, poveanje plata, prenoenje nedeljne mise na radio-televiziji i oslobaanje politikih zatvorenika.

Potpisivanje sporazuma odralo se u velikoj konferencijskoj dvorani sa zanimljivom dekoracijom – krstom i bistom Lenjina.

Valensa potpisao je dokument olovkom s papinom slikom.

Ali nije dugo potrajalo. Godinu i po kasnije general Vojciek Jaruzelski proglasio je vanredno stanje kako bi zabranio sindikat, koji je do tada okupio neverojatnih 10 miliona lanova.

Desetine hiljada sindikalnih aktivista uhapeni su, ukljuujui Valensu koji je proveo u zatvoru 11 meseci.

Sindikat je nastavio u tajnosti sa svojim aktivnostima sve dok nije legalizovan 1989. nakon raspada komunistikog bloka.

Godine 1983. Valensa je dobio Nobelovu nagradu za mir, pre nego to je izabran za predsednika Poljske 1990. na prvim demokratskim izborima u zemlji.

“Avgust 1980. bio je kamen temeljac poljske demokratije. Solidarnost je bio izuzetan po svojoj veliini, strategiji nenasilja i igrao je primarnu ulogu u destrukciji starog sistema”, rekao je istoriar Aleksander Hol.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top