Ovde ste
Home > Život > U Koceljevi nema Festivala zimnice, ali kod Mitrovića je moba paprika

U Koceljevi nema Festivala zimnice, ali kod Mitrovića je moba paprika


Svakodnevno miris paprika i puno dvorište, uz smederevac, u domu Mitrovica uvek je radno i veselo. Od berbe do tegle potrebna su tri dana, a za trebljenje paprika i prava koceljevačka moba.

“Svaki dan dva burića, to je negde oko 70 kg paprika, napunimo negde omo 500, 600 tegli, zbog toga je potrebna radna akcija, za kilogram paprika negde oko 15 -tak minuta, za jedan kilogram ajvara nam treba tri kilograma paprika, e sad vidite kolika je to količina”, kaže Slavica Mitrović iz Koceljeve.

Miodrag Mitrović priča da tri “tone paprike ove crvene i jednu tonu ostale paprike, paradajiz paprike, somborke, roštiljke, feferone sve to spakujemo u tegle, svaki dan sem nedelje i kad je crveno slovo ne radimo onda”.

Za dnevnu turu četiri sata pečenja, toliko i posla oko trebljenja za 8 ruku svako popodne. Komšijska i prijateljska pomoć redovna, a kad prodje berba u okolnim šljivicima, dvorište je i punije.

“Eto radna akcija, malo se šalimo, eto čistimo papriku, sa ovom crvenom nije teško al je mnogo teže sa somborkom zato što je ljuta”, ispričala je njihova komšinica Svetlana Stanić.

Dušica Vukosavljević iz Valjeva kaže da je došla na mobu paprika kod prijatelja.

“Il da trebim papriku, il da čuvam unuku, prijateljska pomoć”, dodaje Dušica.

U špajzu Mitrovića tek petina je spremna. Do vrha će naslagati kad prerade deset tona povrća. Mnoge tegle već su rezervisane, a poslednju papriku će, kažu, skinuti u novembru.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top