Ovde ste
Home > Ekonomija > Koliko e biti najavljeno poveanje penzija?

Koliko e biti najavljeno poveanje penzija?


Beograd — Ekonomisti oekuju da, uz sadanju “vajcarsku formulu”, poveanje penzija sledee godine treba da bude od etiri do est posto.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/faustpr

Foto: Depositphotos/faustpr

Uz sadanju “vajcarsku formulu” penzije bi trebalo da se u januaru poveaju izmeu pet i est posto, rekao je danas Tanjugu profesor Ekonomskog fakulteta Beogradskog univerziteta Milojko Arsi.

“Ako bi se zadrala vaea vajcarska formula, moemo proceniti koliki e biti rast plata u ovoj godini, kolika e biti inflacija i na osnovu toga sledi da bi penzije trebalo da se poveaju za recimo oko pet posto, a moda i est posto”, rekao je on.

Dodao je da smatra da bi u postojeim okolnosti bilo opravdano da poveanje ipak bude manje.

“Ove godine nemamo rast plata u privatnom sektoru, neemo verovatno imati ni u javnom sektoru, ni ove godine ni sledee. Zbog krize je opravdano da to poveanje bude manje, da bude recimo tri posto, a da se u budunosti penzije poveaju vie”, rekao je on.

Arsi smatra da bi poboljanje vajcarske formule trebalo da ide u pravcu da penzije rastu neto bre u periodima rasta privrede nego to to standardna vajcarska formula omoguava, a da u periodima krize neto sporije rastu.

“vajcarski model je dobra osnova za usklaivanje penzija u skladu sa privrednim mogunostima, a njegova promena trebalo bi da ide u pravcu bolje usklaenosti sa kretanjem privrede”, rekao je on.

Dodaje da “vajcarsku formulu” ne bi trebalo nikako korigovati tako da ona obezbedi neki vrlo visok rast penzija koji bi obezbedio dostizanje cilja koji je Vlada Srbije postavila da prosek penzija bude 440 evra 2025. godine.

Taj cilj on ocenjuje kao nerealan i pre postojee krize, i kae da je sada jo nerealniji jer podrazumeva da penzije proseno godinje rastu po 13 posto.

“Niko nikada nije uspeo da penzije mogu da rastu bre nego to raste privreda. A privreda u najboljem sluaju moe da proseno raste oko pet posto. Moda i da se neki dodatni rast ostvari po osnovu jaanja dinara”, kae on.

Arsi smatra da bi bio uspeh da 2025. godine prosena penzija u Srbiji bude oko 300 evra.

Ranije danas u izjavi za Tanjug lan Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov ocenio je da bi penzije primenom “vajcarskog modela” mogle biti uveane za oko etiri odsto.

Inae, vajcarska formula podrazumeva da se penzije usklauju 50 odsto u odnosu na inflaciju i 50 odsto u odnosu na rast prosene zarade.

“Ekonomski ne bi bilo opravdano da bude preko toga, imajui u vidu krizu”, dodao je Altiparmakov povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vuia da e biti uveane penzije i to ne beznaajno.

Ministar finansija Sinia Mali izjavio je ranije da e jedna od tema na sastanku sa predstavnicima MMF-a u oktobru biti dorada vajcarskog modela rasta penzija.

Altiparmakov smatra da sadanja formula ne mora nuno da se dorauje, kao i da je ona sada ekonomski odriva.

Takoe, kae da ako se vajcarski formula primenjuje sada u kriznim vremenima da bi trebalo da se primenjuje i kada proe kriza.

Objanjava da njena primena sada omoguava u kriznim vremenima vei rast standarda penzionera u odnosu na rast kod radne snage zbog aktuelne situacije na tritu rada usled pandemije.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top