Ovde ste
Home > Ekonomija > Crnoj Gori trgovinski deficit za sedam meseci milijardu evra

Crnoj Gori trgovinski deficit za sedam meseci milijardu evra


Podgorica — Ukupna spoljnotrgovinska razmena Crne Gore od poetka godine do kraja jula iznosila je 1,4 milijarde evra i pala je za 300 miliona ili 17,8 odsto.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, xload

Foto: Depositphotos, xload

Ovo pokazuju podaci Zavoda za statistiku (Monstat).

Izvoz Crne Gore je u period januar-jul bio vredan 200 miliona evra, dok je uvoz iznosio 1,22 milijarde evra, to znai da je trgovinski deficit za samo sedam meseci premaio milijardu evra, piu Vijesti.

U odnosu na isti period lani, izvoz je pao za 12,5 odsto, dok je uvoz potonuo za 18,7 procenata.

Najveu trgovinsku razmenu u ovom periodu Crna Gora je imala sa Srbijom, u ukupnom iznosu od 285 miliona evra, to ini 20 odsto ukupne crnogorske trgovine sa svetom. U istom periodu prole godine, trgovinska razmena sa Srbijom vredela je 343 miliona evra.

Crna Gora je u posmatranom period uvezla iz Srbije robu u vrednosti 236 miliona evra, a izvezla za 50 miliona evra, to je 25 odsto njenog ukupnog izvoza.

Posle Srbije najvea trgovinska razmena je s Kinom, odakle je uvezeno robe za 122 miliona, a izvezeno za 13 miliona evra.

Sledi Nemaka sa 121 milion evra robne razmene, od ega je uvoz iz te drave iznosio 111 miliona, a izvoz 10 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena je, navode Vijesti, do marta ove godine bila na istom nivou kao i prole godine, da bi zatim usledio veliki pad to se poklapa s izbijanjem epidemije virusa korona u Crnoj Gori.

Samo u julu uvoz je vredeo 180 miliona evra, dok je u istom mesecu 2019. iznosio 250 miliona evra.

Najvei pad izvoza bio je u maju, kada je iznosio svega 18 miliona evra, dok je u istom mesecu prole godine bio vredan 30 miliona.

Na pad trgovinske razmene uticalo je smanjenje privrednih aktivnosti, uvoenje zabrane rada u pojedinim delatnostima, ogranienja u saobraaju i drastian pad turistike posete, dodaje se u tekstu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Оставите одговор

Top