Ovde ste
Home > Tehnika > Kupili ste novi raunar? Evo ta prvo da uradite

Kupili ste novi raunar? Evo ta prvo da uradite


Ako ste kupili novi raunar sa Windows 10 operativnim sistemom, evo nekoliko saveta za vas.


Izvor: B92, How to Geek

Foto: depositphotos/GaudiLab

Foto: depositphotos/GaudiLab

Prvo bi trebalo da proverite podeavanja u vezi sa auriranjem operativnog sistema. Da biste to uradili, potrebno je da otvorite Settings -> Update and Security -> Windows Update. Tu moete da namestite u koje vreme ste za raunarom, da se ne bi restartovao ba kad vam je najpotrebniji.

Proverite reim rada i potronju struje

Jo jedna jako bitna stvar kod svakog raunara je uteda energije. Kako biste videli ta se sve tu deava, odaberite Settings -> System -> Power & Sleep. Na tom mestu podesite kada e se va ekran gasiti. Ako odaberete Additional Power Settings, tu moete da odaberete poseban reim koji vama odgovara.

Promenite ime raunaru

Ime vaeg raunara vidi se u aplikacijama kao to su OneDrive, Microsoft web usluge itd. Kako biste ga promenili, pritisnite Windows+X i birajte System -> About -> Rename this PC kako biste mu dali novo ime. Restartujte raunar.

Foto: Depositphotos/simpson33

Foto: Depositphotos/simpson33

Napravite sigurnosnu kopiju

Za svaki sluaj, trebalo bi da koristite USB za “oporavak” vaeg raunara ako mu neto bude ometalo normalan rad. Kako biste to uradili, neophodno je da upiete recovery u polje za pretragu, a onda da odaberete Recovery Drive, i da tiklirate Back Up System Files.

Nakon toga moi ete da pokrenete alat Reset this PC i Windows Recovery Environment.

Obriite bloatware

Bloatware je zajedniko ime za aplikacije koje dolaze unapred instalirane na raunar. Neke od njih su test verzije antivirusa, mini-igara ili ak Microsoft Office. Meutim, esto samo zauzimaju previe mesta i ne koriste niemu. Ovo se pre svega odnosi na reklame.

Da biste deaktivirali reklame u Start meniju odaberite Settings -> Personalization -> Start -> iskljuite Show suggestions occasionally in Start.

Za deaktivaciju reklama na zakljuanom ekranu, birajte Settings -> Personalization -> Lock screen -> Picture ili Slideshow.

Za reklame u Taskbaru odaberite Settings -> System -> Notifications & actions -> iskljuite Get tips, tricks, and suggestions as you use Windows.

Osim ovoga, moete da iskljuite i Show me the Windows welcome experience after updates and when I sign in.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top