Ovde ste
Home > Ekonomija > ak 19 odsto Slovenaca ilo na posao sa simptomima koronavirusa

ak 19 odsto Slovenaca ilo na posao sa simptomima koronavirusa


Ljubljana — Skoro dve treine Slovenaca ilo je prole nedelje na posao, a od njih je 19 odsto imalo bar jedan od simptoma koronavirusa.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, Dmyrto_Z

Foto: Depositphotos, Dmyrto_Z

To je pokazala anketa agencije za istraivanje javnog mnenja Valikon.

Prema anketi, 10 odsto onih koji su ili na posao, moglo je da radi od kue, ali im poslodavci to nisu omoguili.

Studija se bavila modelima ponaanja na poslu kao zajedniki projekat zvaninog sajta za prarenje epidemije kovida 19 Sledilnik, udruenja Mladi direktori i Valikona, koji smatraju da su ti modeli kljuni za suzbijanje epidemije, prenosi STA.

U anketi sprovedenoj na uzorku od 527 ispitanika, medju kojima su bile 293 zaposlene osobe, veina aktivno zaposlenih se izjasnila da su tokom epidemije ili na posao iako su mogli da rade od kue. Izmeu 9. i 15. novembra skoro dve treine zaposlenih je ilo na posao, a 51 odsto zaposlenih je na radnom mestu bilo svaki dan.

Od onih koji su ili na posao, 75 odsto obavlja posao koji ne moe da se radi od kue, dok je etvrtina mogla da radi na daljinu. U 10 odsto sluajeva poslodavac nije ponudio tu mogunost, dok je 14 odsto ispirtanika reklo da su sami odluili da idu na posao. Oko sedam odsto ispitanika je pola posla obavljalo na radnom mestu, a drugu polovinu od kue, dok je sedam odsto veinu vremena radilo na daljinu i ilo na posao samo u hitnim situacijama.

Prema zvaninoj statistici u Slovenij je u septembru bilo zaposleno 887.200 osoba, tako da kada bi se rezultati studije primenili na celu populaciju, to bi znailo da je oko 142.000 ljudi prole nedelje ilo na posao iako njihov rad od kue ne bi poremetio radni proces.

Autori studije upozoravaju da je zabrinjavajue to to 10 odsto zaposlenih koji su bili u kontaktu sa inficiranom osobom ili imaju simptome kovida-19 ide na posa

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top