Ovde ste
Home > Vesti > EU uverena da e uskoro sa Bajdenom reavati pitanje tzv. Kosova

EU uverena da e uskoro sa Bajdenom reavati pitanje tzv. Kosova

Fallback Image


Evropska unija je uverena da e s novom administracijom u Vaingtonu odnosi SAD-EU ponovo postati “normalni”.


Izvor: Beta

Ilustracija: Despositphotos/ruskpp

Ilustracija: Despositphotos/ruskpp

Takoe se nadaju da e zajedno reavati i balkanska pitanja, ukljuujui kosovsko.
To su agenciji Beta u Briselu rekli zvaninici u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji.

Oni oekuju da bi vlada Dozefa Bajdena, jo zvanino neproglaenog novog predsednika SAD, bar u prvih est meseci mogla biti veoma zaokupljena velikim unutranjepolitikim problemima, postavljanjem novih elnika vlasti i utvrdjivanjem politike koju e voditi.

Izvori EU smatraju da Balkan nee biti na spisku prioriteta Bele kue, ve e dominirati velike nevolje s epidemijom korona virusa, ekonomsko-socijalni problemi i velika podeljenost unutar SAD, a na spoljnopolitikom planu e kljuno biti reavanje odnosa s glavnim svetskim suparnikom SAD – Kinom, dok oekuju i da e se zaotriti stavovi prema Rusiji.

Bajden bi, kako se oekuje, druge svetske probleme mogao dati u nadlenost Stejt departmentu i savetniku za nacionalnu bezbednost, te je otud zasad teko rei kakva promena se moe oekivati u stavu Vaingtona prema reavanju odnosa Srbija-Kosovo, iako se zna da je Bajden oduvek odluno podravao nezavisnost Kosova – primetili su izvori u Briselu.

To e, kako su dodali, biti mnogo jasnije kad se bude znalo ko e biti na elu amerike diplomatije – Stejt departmenta, a ko glavni Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Pojedini mediji u EU prenosili su iz Vaingtona prve naznake da bi Entoni-Toni Blinken ili Suzan Rajs mogli biti na elu Stejt departmenta, to danas potvrdjuje list francuskih poslovnih krugova “Lezeko”.

Taj francuski list navodi da e se “Bajden svakako opredeliti za svoje dugogodinje line saradnike” i da je “Blinken specijalista za medjunarodne odnose koji je vodio neke krupne dosijee u vreme predsednika Klintona i Obame, kao to su Irak, Avganistan ili pitanje nuklearnog oruja Irana”.

Bajden je, pie francuski dnevnik, Suzan Rajs najpre video na mestu potpredsednice SAD, ali je ona sada medju glavnim kandidatima za dravnog sekretara – za spoljne poslove.

EPA/MICHAEL REYNOLDS

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Suzan Rajs je bila amerika ambasadorka u UN u vreme kada je na elu Stejt departmenta bila Hilari Klinton, a bila je i savetnica predsednika Baraka Obame za nacionalnu bezbednost, dodaje “Lezeko”.

Po evropskim diplomatskim izvorima u Briselu, realno je oekivati da e Bajdenova administracija ponovo biti naklonjena tesnoj saradnji s EU u “normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u emu EU ne odustaje od kljune uloge”.

U kojoj meri e se nova amerika vlada snanije ukljuiti u to pitanje, zavisi i od toga koliko e na tom zadatku biti uspeni visoki predstavnik EU ozep Borel i njegov izaslanik Miroslav Lajak, ali i od toga ko e to voditi u Stejt departmentu – neko nov ili “stara garda”, ocenjuje list.

“Svima je jasno”, ukazuju evropske diplomate, “da je zajedno s Amerikom daleko delotvornije raditi na konanom, zasad ne mnogo predvidivom raspletu srpsko-albanskog ‘Gordijevog vora’, a nema sumnje ni da Pritina nee bez Vaingtona pristati na neko od reenja koje e izdejstvovati EU, pa je pomo Vaingtona dobrodola”.

Izvori u EU su ranije istakli da je bitno da se dijalog Beograda i Pritine ponovo priredi na najviem nivou, i naveli da ne vide razloge da smena vlasti u Vaingtonu utie na dijalog.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top