Ovde ste
Home > Život > Protoakon Rankovi: Patrijarh je bio prosveeni intelektualac, veliki ljubitelj dobre knjige VIDEO – Vesti – ivot

Protoakon Rankovi: Patrijarh je bio prosveeni intelektualac, veliki ljubitelj dobre knjige VIDEO – Vesti – ivot


Upravo te 1975. godine kada je patrijarh Irinej izabran za episkopa Nikog upoznao se sa protoakonom Ljubomirom Rankoviem. Od tog trenutka negovali su posebno poznanstvo patrijarh i urednik “Glasa crkve”.


Izvor: B92

Foto: Printskrin/Prva TV

Foto: Printskrin/Prva TV

“Pamtim ga kao predstavnika stare garde srpskih vladika, a pritom mislim na vladiku Germana, vladiku ikog Vasilija, patrijarha Pavla i mog valdiku danas vladiku abakog Lavrentija. Bio je izuzetno prosveen i obrazovan ovek, veliki ljubitelj knjige. Kad god bih mu pisao posvetu za neku od mojih knjiga uvek bih stavljao: ‘Ljubitelju lepe i dobre knjige’. Sva izdanja nae izdavake kue, koja nisu mala, on je imao kod sebe i u svojoj biblioteci i uvek je komentarisao ta izdanja. Bio je ba prosveeni intelektualac. Imao je izuzetni dar rei, ist narodni govor, ubor rei i reenice”, otkriva za TV Prva protoakon Rankovi.

On dalje kae da je imao sreu da za jednu njegovu knjigu o vladici Lavrentiju patrijarh Irinej napie predgovor.

“Episkop abaki Lavrentije i Irinej bili su izuzetni prijatelji, jedan drugog su izuzetno potovali, bliski su bili duhom, dragi i blagi, bili su kako knjiga i nosi naslov ‘Praznici svetlosti tihe'”.

Protoakon je pre nekoliko meseci u Resniku dobio blagosolov od patrijarha Irineja da pie knjigu o njegovom prethodniku patrijarhu Pavlu. Kako kae, patrijarh Irinej e jednako po dobru biti upamen u narodu.

“Bie upamem kao ovek dijaloga, kao narodni patrijarh, u pravom smislu rei narodni pastir. Stae u red najveih poglavara srpske crkve, narod ga je voleo, on je voleo svoj narod…”

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top